De gemeente Nijkerk biedt voortaan meer maatwerkmogelijkheden voor agrarische bedrijven die geheel of gedeeltelijk willen stoppen. In samenwerking met vijftien andere gemeenten worden bestaande regels aangepast voor oude boerderijen en agrarische gebouwen. Dit maakt een verantwoorde bedrijfsbeëindiging mogelijk en creëert kansen voor de ontwikkeling van betaalbare woningen in het buitengebied. Het college van burgemeester en wethouders stelde de nieuwe regels vast op 4 februari 2025. De gemeenteraad neemt binnenkort een definitief besluit over het vernieuwde functieveranderingsbeleid.
Nieuwe mogelijkheden voor agrarisch gebied
Ondersteuning van agrariërs bij het beëindigen of herstructureren van hun bedrijf staat centraal in het nieuwe beleid. Daarnaast wordt gewerkt aan de kwaliteitsverbetering van het platteland door het slopen van overtollige gebouwen, hergebruik van bestaande panden voor economische of maatschappelijke functies en de bouw van nieuwe woningen.
Wethouder ruimtelijke ordening Esther Heutink-Wenderich benadrukt het belang van deze aanpassingen: deze bieden maatwerk voor stoppende boeren en dragen tegelijkertijd bij aan extra woonruimte in het buitengebied, wat kansen biedt voor starters en woningzoekenden in de krappe woningmarkt.
Regionale samenwerking
De vernieuwde afspraken gelden voor zestien gemeenten in regio Foodvalley en regio Amersfoort. De vorige regelingen, vastgesteld in 2016, zijn geëvalueerd en aangepast. In overleg met de provincies Utrecht en Gelderland, de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord en andere betrokkenen, zijn de afspraken flexibeler en toekomstbestendig gemaakt. Gemeenten kunnen deze regels aanpassen naar lokale behoeften.
Meer informatie
Voor het (gedeeltelijk) beëindigen van een agrarisch bedrijf of het wijzigen van de functie van een gebouw gelden specifieke procedures. Geïnteresseerden kunnen hierover in gesprek met de gemeente via een Vooroverleg: nijkerk.eu/vooroverleg.