Merendeel nieuwe appartementen Marnixstraat Harderwijk voor ouderen

Er is nieuws over de toewijzing van woningen aan de Marnixstraat in Harderwijk. Woningcorporatie Uwoon laat weten dat van de zestien nieuwe appartementen in de Marnixstraat er twaalf tot dertien kunnen worden bewoond door mensen van 55 jaar en ouder. Daarmee wordt alsnog grotendeels voldaan aan de afspraken over de toewijzing, die eerder door zowel de woningcorporatie als door de gemeente Harderwijk waren vergeten. Dagblad De Stentor meldt dat een aantal jongere bewoners aan wie al een appartement was toegewezen, bereid zijn om mee te werken aan een alternatief. Uwoon is in gesprek met deze woningzoekenden over een passende oplossing. Mogelijk krijgen zij voorrang bij een ander bouwproject.

Halverwege augustus dit jaar werd bekend dat er 1300 inschrijvingen waren voor slechts 16 sociale huurappartementen. De oplevering staat gepland voor medio 2022. In totaal komen er zestien appartementen op de plek van het voormalige kerkje van de Gereformeerde Gemeente.

Eind augustus ging wethouder Jeroen de Jong diep door het stof na geblunder met de toewijzing van de sociale huurwoningen, die uitsluitend waren bedoeld voor senioren. Die voorwaarde werd echter onverwacht losgelaten. Daarop kon iedereen zich inschrijven. Hoewel De Jong zijn excuses aanbood zei hij het proces niet terug te draaien. Vervolgens bleken 11 van de 16 appartementen al te zijn toegewezen. Het terugdraaien van de toewijzing vond de wethouder ‘niet fair’ tegenover de mensen die er van uitgingen dat ze een appartement hadden bemachtigd, zo zei De Jong in een reactie.

Gemeentebelangen Harderwijk noemde de excuses van de wethouder over de vergeten afspraak onvoldoende, minachting naar omwonenden en de hele gemeenteraad, indien de fout niet zou worden rechtgezet. Die mening werd gedeeld door de SGP en het CDA.

Tegenover dagblad De Stentor zeiden bewoners van de Marnixstraat, in reactie op de gebeurtenissen, te zijn voorgelogen door de gemeente. De teller stond op dat moment dan inmiddels op ruim 2.000 inschrijvingen. De Stentor meldde dat zowel de gemeente Harderwijk als verhuurder UWOON met de handen in het haar zaten. Bewoners eisten dat verantwoordelijk wethouder De Jong de opdracht zou geven om de inschrijvingen direct stop te zetten. Die verzuimde dat echter.

Halverwege september meldde UWOON, dat de Woningcorporaties jongere bewoners, die al een woning hebben bemachtigd aan de Marnixstraat, ging vragen om afstand te doen van een huis. De jongeren hebben echter het recht dat te weigeren. Wel is bepaald dat de vijf resterende huurappartementen alsnog zouden worden toegewezen aan senioren.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.