Minister De Jonge over voortgang woningbouw: ‘Harderwijk is bouwlustig en heeft vaart erin’

Afgelopen maandag bracht demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een bliksembezoek aan de woningbouwlocaties Harderweide en Waterfront. Het werkbezoek stond in het teken van de regionale woondeal Noord-Veluwe met speciale aandacht voor de Harderwijkse ambitie om de bouw van meer woningen te versnellen.

Regionale woondeal Noord-Veluwe

In de regionale woondeal Noord-Veluwe zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk het woningtekort aan te pakken. Ook staat hierin hoeveel woningen er in de regio gebouwd worden tot en met 2030. De gemeente Harderwijk heeft voor de periode 2022 tot en met 2030 afgesproken om ruim 5.500 woningen te bouwen waarvan ruim 3.000 in de sleutelprojecten Nieuw Weiburg, Waterfront en Harderweide.

In gesprek over belangrijke uitdagingen

Tijdens het werkbezoek ging de gemeente met de minister in gesprek over de verschillende uitdagingen waar Harderwijk nog voor staat. Harderwijk deelde successen, maar ook zorgen en uitdagingen. Zoals de bereikbaarheid van Harderwijk over weg (A28) en spoor (intercitystation), capaciteit op het energienetwerk, stikstofruimte en de woningbouwopgave.  Minister De Jonge: “Ik ben onder de indruk. Voor een stad met de omvang van Harderwijk zijn er grote ambities. Het is mooi om te zien dat hier de kansen worden gezien en gepakt, Harderwijk is duidelijk bouwlustig. Het aantal woningen dat in Harderwijk wordt gerealiseerd is indrukwekkend. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de betaalbaarheid en leefbaarheid. Tegelijkertijd hoor ik ook dat de woningbouwopgave verder reikt dan bouwen alleen en het is goed om al die signalen mee te krijgen.”

Ontmoeting met bewoners

Na de inhoudelijke gesprekken met experts over de woningbouwsituatie in zowel Harderweide als het Waterfront, vertrok de minister met zijn gezelschap per sloep naar Vanneau Café. In dit net geopende koffiehuis aan de Jantje Boonenstraat in het Waterfront sprak hij uitgebreid met een aantal kersverse inwoners van de wijk. Zij deelden hun eerste woonervaringen met hem, voordat hij weer vertrok naar zijn volgende afspraak.

Op koers dankzij gezonde ambities en goede samenwerking

“We hebben minister De Jonge laten zien dat in Harderwijk de woningbouw niet stil ligt. Ondanks de huidige economische en politieke situatie, de stikstofregels, stijgende bouwkosten, vraagstukken rond mobiliteit/bereikbaarheid en de problemen van een overbelast stroomnet, zijn we trots dat we goed op koers liggen om onze woningbouwdoelstellingen te halen”, aldus wethouder Edwin Enklaar (Wonen). Dat succes is mede te danken aan de goede samenwerking tussen rijk, provincie, gemeenten, wooncorporaties en marktpartijen. En aan een gezonde dosis ambitie die kenmerkend is voor de gemeente op het gebied van wonen. Enklaar: “In Harderwijk kijken we vooral naar hoe het wel kan. Dat betekent dat we soms kiezen voor ongebaande paden, met alle uitdagingen die daarbij horen. Niet altijd makkelijk, maar zoals ook de minister zag: wél met resultaat.” 

Woningen voor starters en mensen met een middeninkomen

Mede dankzij de financiële bijdrage van het Rijk uit de subsidie Woningbouwimpuls (WBI) worden in de 3e fase van het Waterfront circa 1.000 woningen gebouwd. 70% daarvan in de betaalbare categorieën. De woningen zijn duurzaam en volledig aardgasvrij. Het eerste deelgebied hiervan is al opgeleverd. Hierbij bouwt Harderwijk niet alleen betaalbaar, maar ook duurzaam. Een duurzame woning betekent een lage energierekening. Zo stuurt de gemeente op de totale woonlasten: hypotheek/huur en energierekening. In het project Harderweide komen straks circa 860 woningen, waarvan minimaal 68% van de woningen in de betaalbare categorieën worden gerealiseerd. Ongeveer 195 woningen worden in de categorie sociale huur gerealiseerd. Ook in deze wijk is volop ruimte voor duurzame ontwikkelingen.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *