‘Nazibouwsel in Harderwijk krijgt monument en uitkijkpunt’

Op een nazibouwsel in Harderwijk moet een monument en een uitkijkpunt verrijzen. Dat schrijft de Harderwijker Courant. Het monument moet volgens de krant komen op de betonnen sokkel van een voormalige radarinstallatie in de Natuurtuin Harderwijk, in de oorlog onderdeel van Stellung Hase. Het monument wordt een metalen kunstwerk dat doet denken aan de radar-schotel-installatie die ooit op de sokkel stond en nu met korte tekstregels fragmentjes uitlicht uit het dagelijks leven in Harderwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achter de realisering van het monument staat de Ermelose stichting ‘The Vanneau Foundation’, die zich inspant om bijzonder erfgoed met historische waarde zichtbaar en toegankelijk te maken.

Stellung Hase
Stellung Hase was een radarpost die deel uitmaakte van de luchtafweer die de Duitsers in de oorlog lieten bouwen. Met grote schotelantennes verspreid door heel Nederland detecteerden de Duitsers de geallieerde bommenwerpers die vanuit Engeland via Nederland op en neer vlogen om voornamelijk doelen in Duitsland te bombarderen. Langs Harderwijk kwamen veel geallieerde vliegtuigen langs, omdat ze boven het IJsselmeer minder kans maakten om door luchtafweer geraakt te worden. Maar de Duitsers stuurden er direct na een radardetectie ook jachtvliegtuigen op af, waardoor er alsnog veel geallieerde vliegtuigen boven het IJsselmeer werden neergehaald.

Radiotorens
In 1943 voegde de Duitse bezetter ook radiotorens toe aan Stellung Hase. Met zogeheten Y-peilers konden de radartorens in samenspel met de radiotorens door echolocatie vrij nauwkeurig de posities bepalen van vijandelijke toestellen. De radiotorens zorgden vervolgens voor het contact tussen Stellung Hase en de Duitse jachtvliegtuigen.

Locatie
Van de Harderwijkse luchtafweerpost is de betonnen sokkel waarop de schotelantenne en restanten van radartorens stonden altijd zichtbaar en bewaard gebleven in de Natuurtuin aan de Stadsweidense kant van de snelweg A28, aldus de Harderwijker Courant.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *