Nieuw Nijkerks stadhuis kost opnieuw meer geld

Nijkerk gaat opnieuw meer geld stoppen in het nieuwe stadhuis. Het pand wordt volledig gasloos en ook wordt het dak geïsoleerd. Dat kost wel bijna 300.000 euro bovenop de 9 miljoen euro die voor het project inmiddels geraamd is. ,,Energie is het afgelopen jaar een stuk duurder geworden en de prijzen zijn onzeker”, motiveert het stadsbestuur het voorstel. ,,Daarom heeft het college laten onderzoeken of het financieel verstandig zou zijn om eerder verdergaande verduurzamingsmaatregelen te nemen. Dit blijkt het geval. Niet alleen wordt het gebouw met dit voorstel gasloos, maar bespaart de gemeente ook op de jaarlijkse energiekosten.” Een gasloos gebouw betekent wel meer gebruik van elektriciteit, maar dat wordt voor een deel opgevangen door de geplande 133 zonnepanelen op het dak, aldus het stadsbestuur. ,,Daarnaast stelt het college voor om het dak beter te isoleren. Door de warmte in de winter beter binnen te houden en in de zomer beter buiten wordt extra bespaard op de energiekosten.” De gemeente wil hiermee voldoen aan de landelijke opgave om in 2050 geheel gasloos te zijn. Ook geeft de gemeente hiermee voor een deel invulling aan het door de raad vastgestelde uitvoeringsprogramma energieneutraal.

Kostenoverschrijding
Het is evenwel niet voor het eerst dat de verbouwing van het oude Rabobankgebouw aan de Van ’t Hoffstraat meer geld kost. Waar eerst rekening werd gehouden met 4,6 miljoen euro, groeide het budget eerder al naar 6,5 miljoen. Sinds begin dit jaar staat de teller op 9 miljoen euro.

Het huidige gemeentehuis gaat na de verhuizing tegen de vlakte. In de haven moet een nieuwe wijk met 650 woningen komen. Het monumentale oude stadhuis uit de 18de eeuw blijft overigens wel staan.

Bron: dagblad de Stentor

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *