Nieuwe coffeeshop in Harderwijk

Stichting Columbus wordt de nieuwe exploitant voor een coffeeshop in Harderwijk. Burgemeester Van Schaik heeft besloten dat hij de beschikbare gedoogverklaring en exploitatievergunning voor een coffeeshop aan Stichting Columbus verleent. Na beoordeling op basis van het coffeeshopbeleid heeft deze stichting de hoogste waardering gekregen. Burgemeester Van Schaik heeft er vertrouwen in dat met Stichting Columbus een partij is gevonden die oog heeft voor het belang van de samenleving; en die in verbinding met de (lokale) instanties een coffeeshop gaat exploiteren.

De nieuwe coffeeshop wordt gevestigd in het pand van het huidige restaurant Tommy’s aan de Vijhestraat 3. Dit pand ligt in het voorkeursgebied dat in het Coffeeshopbeleid is aangewezen. Bij de Stichting Columbus zijn nu zes personen betrokken, waarvan enkele maatschappelijk actief zijn en lokaal bekend zijn met onder andere de horeca van Harderwijk. De verwachting is dat in februari 2018 de nieuwe coffeeshop wordt geopend. De komende periode gaat Stichting Columbus voorbereidingen treffen voor de opening van de nieuwe coffeeshop.

Coffeeshopbeleid

In juli 2017 heeft burgemeester Van Schaik het nieuwe Coffeeshopbeleid vastgesteld. Hierin wordt één coffeeshop in de gemeente Harderwijk gedoogd om illegale straat- en thuishandel te voorkomen. In het beleid staat onder andere dat de coffeeshop wordt geëxploiteerd door een stichting zonder winstoogmerk; en dat de coffeeshop zich bevindt in een aangewezen zoekgebied in de binnenstad van Harderwijk. Verder staat in dit beleid de wervingsprocedure voor een nieuwe coffeeshop.

Werving en beoordeling

Van 10 augustus tot en met 20 september 2017 hebben belangstellenden een aanvraag ingediend voor een gedoogverklaring. Uiteindelijk zijn er elf aanvragen ingediend. Op 25 september 2017 heeft de notaris hieruit zeven aanvragen getrokken. Deze zijn in behandeling genomen.

De burgemeester heeft voor de beoordeling van de zeven aanvragen een werkgroep van vijf personen aangesteld. De werkgroep heeft bekeken of de aanvragen volledig waren en heeft de aanvragen getoetst en gewogen aan de hand van de punten die in het Coffeeshopbeleid staan.

Na de beoordeling bleven twee aanvragers over. Deze aanvragers hebben beiden een presentatie gegeven aan de werkgroep, de burgemeester en de wethouder gezondheidszorg. Uiteindelijk heeft Stichting Columbus de hoogste waardering behaald. Daarnaast heeft een gemeentelijk BiBOB-onderzoek plaatsgevonden dat de achtergrond en identiteit van de exploitant heeft getoetst. De uitkomsten hiervan zijn gedeeld met de burgemeester.

Burgemeester Van Schaik heeft op basis hiervan besloten om de gedoogverklaring en de exploitatievergunning voor een coffeeshop aan Stichting Columbus te verlenen. De omwonenden van de nieuwe coffeeshop in de Vijhestraat zijn donderdag via een brief geïnformeerd over de komst van de nieuwe coffeeshop. Zij hebben daarbij een uitnodiging voor nadere kennismaking met Stichting Columbus ontvangen.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *