Nieuws over openen Lelystad Airport valt verkeerd bij Noord-Veluwse gemeenten

N

Het nieuws dat Lelystad Airport denkt alsnog open te kunnen gaan, is niet goed gevallen bij zes Noord-Veluwse gemeenten. Zij denken dat Lelystad Airport bewust de laagvliegroute over de Noord-Veluwe buiten de discussie houdt, in de hoop alsnog toestemming te krijgen voor 10.000 vluchten per jaar. “Volgens ons is er nog altijd een probleem.”

Burgemeester Jan-Willem Wiggers van Heerde is vrij duidelijk. “Je kunt een oplossing vinden voor de aanvliegroute over Overijssel, maar er moet ook een oplossing komen voor de wegvliegroute, over de Noord-Veluwe. Die wordt nu gemakshalve maar even vergeten.”

De directie van Lelystad Airport maakte dinsdag bekend te denken dat er een oplossing nodig is voor de omstreden aanvliegroute over Overijssel, waarbij vliegtuigen vanaf Lemelerveld tot aan Zwolle dalen. “Ik zie nog geen concrete oplossing in de brief van de directie”, zegt Wiggers. “Maar zelfs als ze die hebben voor Overijssel, blijft het probleem boven de Veluwe bestaan. Hier vlieg je boven mensen, boven natuur: hier moet je de problemen ook oplossen.”

En dus doet hij weer een oproep richting Den Haag. “Vergeet de Noord-Veluwe niet. Lelystad Airport kan wel open willen, maar zover is het simpelweg nog niet. Ze lijken hun zaakjes nu op papier te regelen, maar dat moet ook nog maar in de praktijk gebeuren. Van Elburg tot en met Voorst hebben we daar last van.”

‘Lelystad Airport wordt geschrapt’

Stikstofstrijder Johan Vollenbroek denkt overigens dat Lelystad Airport behoorlijk kansloos is. “Je kunt de vliegroute over Overijssel wel schrappen, maar de Veluwe is ook gewoon Natura2000-gebied. Qua stikstof zit de zaak gewoon vast”, zegt hij. “Dit lijkt me een vlucht naar voren, vlak voor de verkiezingen, in de hoop nog snel iets voor elkaar te krijgen. Maar uiteindelijk verwacht ik dat, na de verkiezingen, Lelystad Airport helemaal geschrapt wordt.”

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *