Nijkerk financieel gezond en solide

De gemeente Nijkerk staat er financieel goed voor. Er is sprake van een duurzaam, financieel evenwichtig resultaat. De vermogenspositie is gezond en de financieringspositie is solide. Dit schrijft het college van B en W in een toelichting bij de jaarrekening over 2023.

De gemeente sluit het boekjaar 2023 af met een positief resultaat van ruim 6,8 miljoen euro. De totale reserve is daarmee ruim 20 miljoen euro en weer op peil. Ondanks de gezonde gemeentefinanciën is het college van Nijkerk voorzichting. Dit jaar en in 2025 ziet het er allemaal nog goed uit. Maar vanaf 2026 krijgen alle gemeenten minder geld van het Rijk. Dat geldt ook voor Nijkerk.

“Vertrouwen in de toekomst”

Wethouder van financiën Audrey Rohen: “We zijn hier goed op voorbereid en hebben alle vertrouwen in de toekomst. Eind vorig jaar hebben we in beeld gebracht op welke punten we kunnen ombuigen. We willen namelijk blijven investeren in de toekomst van onze gemeente. Omdat onze financiële positie gezond is, kunnen we een deel van de ombuigingen straks met onze eigen middelen opvangen.”

In de jaarrekening blikt het college van B en W terug op het gevoerde beleid en de zaken die zijn gerealiseerd. Met uiteraard een overzicht van de uitgaven. “Wij zijn trots op de gemeenschap en de organisatie. Samen hebben we in 2023 mooie resultaten gerealiseerd.”

Enkele zaken die er wat het college in 2023 betreft uitspringen:

  • Gezond en actief leven. De gemeente heeft samen met onze maatschappelijke partners extra ingezet op gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan valpreventie, sociale basis, welzijn op recept, kansrijke start en de buurtsport- en cultuurcoaches.
  • Woningbouw. Er lopen allerlei nieuwbouwprojecten. Vorig jaar is bijvoorbeeld de voorbereiding voor Nijkerkerveen Deelplan 3 gestart. Ook wordt gewerkt aan het bouwen van 252 flexwoningen bij het Jaap van der Krol Bad. In Hoevelaken loopt het project Klaarwater (650 woningen, oplevering vanaf 2026). Andere projecten zijn de Oude Barneveldseweg (160 woningen), Doornsteeg fase 3 (650 woningen), het Spaanse Leger (350 woningen) en Stadshaven (650 woningen).
  • Toekomstbestendige bedrijventerreinen. Samen met het bedrijfsleven en Regio Foodvalley werkt Nijkerk aan bedrijventerreinen die klaar zijn voor de toekomst.
  • Drugsondermijning Nijkerk (DON). De gemeente werkt samen met de politie en het Openbaar Ministerie aan het terugdringen van de drugscriminaliteit. 
    Bibob-beleid. Het Bibob-beleid is uitgebreid. Met deze wet in de hand kan de gemeente bedrijven en personen screenen voordat zij een vergunning, subsidie of opdracht verleent. 
Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *