Nijkerk: geen schorsing huisvesting statushouders Kolkstraat 31

De gemeente Nijkerk kan de veertig statushouders voorlopig blijven huisvesten in het noodgebouw aan de Kolkstraat 31. Dat is de uitkomst van het geding dat diende bij de Voorzieningenrechter in Arnhem. Diervoederbedrijf ABZ vroeg bij de rechter om een schorsing van de verleende omgevingsvergunning.

Het pand aan de Kolkstraat is sinds 24 mei 2024 in gebruik als doorstroomlocatie voor 40 statushouders. Omgevingsdienst de Vallei (OddV) verleende een omgevingsvergunning voor een tijdelijke woonbestemming voor een periode van vijf jaar. ABZ betoogde dat er geen veilig woon- en leefklimaat is in de nabijheid van hun bedrijf. Daarnaast zou de gemeente verzuimd hebben bindend advies te vragen aan de gemeenteraad voorafgaand aan de vergunningsaanvraag.

Geen spoedeisend belang
De voorzieningenrechter ging niet mee in het verzoek om de schorsing, omdat er naar haar oordeel geen sprake is van een spoedeisend belang. Daarmee blijft de huisvesting in ieder geval voorlopig mogelijk. Het college heeft – om de onzekerheid over de procedure weg te nemen- de gemeenteraad alsnog gevraagd een bindend advies uit te brengen. De raad heeft geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Wethouder Esther Heutink-Wenderich: “Ik ben opgelucht over de uitspraak van de Voorzieningenrechter. Dit neemt voorlopig een grote zorg over huisvesting weg. Er wonen inmiddels 40 mensen die blij zijn met het dak boven hun hoofd.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *