Noord-Veluwe wil in 2030 60% van elektriciteit duurzaam opwekken

De Noord-Veluwe wil in 2030 ongeveer 60% van de gebruikte elektriciteit duurzaam opwekken. In de eigen regio, via zonne- en windenergie. Dit kan door het plaatsen van windmolens, of door zonnepanelen te plaatsen op daken en in het landschap. Of door een combinatie hiervan.

De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek, Putten, provincie Gelderland, waterschap Vallei en Veluwe en netbeheerder Liander, werken samen aan de energiestrategie. Met medewerking van ongeveer 130 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere partijen uit de Noord-Veluwe ligt er nu een conceptplan. daarin wordt beschreven hoe de partijen op de Noord-Veluwe duurzame energie willen gaan opwekken. In dit plan (de concept Regionale Energiestrategie) staat onder andere dat er in de regio plek is voor 20 tot 23 windmolens. En dat er op grote bedrijfsdaken ruimte is voor 100 hectare aan zonnepanelen (dat zijn in totaal 200 voetbalvelden). Ook is de wens om zonnevelden aan te leggen, met een totale oppervlakte van 360 tot 560 voetbalvelden. De partijen zeggen het belangrijk te vinden dat inwoners van de regio mede-eigenaar kunnen zijn van nieuwe energieprojecten. Zo profiteert iedereen van de opbrengsten ervan.

inwoners kunnen hun mening geven door online een aantal vragen te beantwoorden. Deze meningen worden verwerkt in het plan dat uiteindelijk ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het Rijk.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *