Nunspeet hout inloopavond rond plannen om minderjarige vluchtelingen te verplaatsen

Donderdagavond 21 september organiseerde de gemeente Nunspeet een inloopavond in het gemeentehuis omtrent de plannen om de minderjarige vluchtelingen vanuit hotel de Mallejan te verplaatsen naar de locatie aan de Elspeterweg 44. Een pand dat al lange tijd leeg staat en in verval is geraakt. Op zoek naar een nieuw opvang locatie is dit pand in overleg met het COA geschikt bevonden, al zal er het nodige herstelwerk moeten plaatsvinden.

Principebesluit

Het college heeft een principebesluit genomen hierover maar wil alvorens een definitief besluit te nemen in gesprek met omwonenden, omliggende bedrijven en parken. Daarvoor is deze inloopavond georganiseerd. Burgemeester Blom, ook aanwezig op de inloopavond, had eerder al aangegeven blij te zijn dat deze locatie is gevonden. Zij wilde nu vooral luisteren naar wat er onder de mensen leeft aan zorg en waar mogelijk vragen beantwoorden.

Bezorgdheid

De verplaatsing van 80 jongeren naar de Elspeterweg roept wel vragen op en ook bezorgdheid. Een geëmotioneerde moeder, woonachtig op het naastgelegen park:,,Ik maak me wel zorgen over het grote aantal dat hier gehuisvest wordt. Ik heb een dochter van 13 en voel grote zorg. Ik weet dat deze jongeren gehuisvest moeten worden, maar wie zegt dat er voldoende op ze wordt gelet”. Een parkbewoner vreest voor de negatieve effecten voor het naastgelegen recreatiepark. Ondernemers rond het Transferium maken zich ook zorgen. Overdag gaan de jongeren wel naar school, maar vanaf de locatie is het stationsgebied en het Transferium een aantrekkelijke omgeving om rond te gaan hangen.

Vertegenwoordigers van het COA, burgemeester Blom, wethouder Jaap Groothuis en enkele ambtenaren waren aanwezig om vragen te beantwoorden en te luisteren naar de zorgen die door meerdere aanwezigen werden geuit. Het COA probeerde iets van de zorgen weg te nemen door aan te geven dat er een team van 24 medewerkers dag en nacht beschikbaar is om de jongeren te begeleiden. Zij dragen zorg voor onderwijs, dagbesteding, beveiliging en zorg. Gerustgesteld was men zeker nog niet. Wel zullen de zorgen en opmerkingen worden meegenomen in verder overleg binnen de gemeenteraad en het college.

De nieuwe locatie is voor een periode van maximaal vijf jaar. Na beëindiging van de noodopvang wordt de locatie mogelijk ingezet voor arbeidsmigranten.

Bron: RTV Nunspeet

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *