Nunspeet is financieel gezond, zo blijkt uit jaarcijfers

Uit de financiële jaarcijfers van 2022 blijkt dat de gemeente Nunspeet financieel gezond is. Afgelopen jaar hield de gemeente ruim 13 miljoen euro over. 4,8 miljoen van dit bedrag wordt in 2023 gebruikt om verder te gaan met projecten en werkzaamheden die in 2022 zijn gestart.

Het goede resultaat is volgens de gemeente deels te verklaren door een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds en aan het feit dat ze meer geld kreeg van het Rijk. Dit om taken uit te voeren zoals de invoering van de Omgevingswet, de uitvoering van het klimaatakkoord, energietoeslag en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Bovendien was er door lagere uitvoering of oplevering van projecten sprake van lagere lasten.

Onzekerheid

Wethouder Wichert Stoffer legt uit wat er met de 13 miljoen euro gaat gebeuren: ‘Het positieve resultaat over 2022 wordt voor 4,8 miljoen euro in 2023 weer ingezet, zoals de raad dit in februari 2023 al heeft besloten. 5,5 miljoen euro gaat in de reserves met een specifieke bestemming om voorbereid te zijn op toekomstige uitgaven. Het resterende deel gaat naar de algemene reserve als buffer om risico’s af te dekken en tegenvallers op te vangen.’ Hoewel dit volgens de wethouder betekent dat de gemeente er op dit moment financieel goed voor staat, stelt hij dat dit niet betekent dat de gemeente op haar lauweren kan rusten: ‘Het is geen overbodige luxe, want de uitdagingen in de komende jaren zijn groot. Er zijn grote projecten in uitvoering en de oorlog in Oekraïne geeft blijvende onzekerheid. Maar ook veranderingen in het Sociaal Domein en de invoering van de Omgevingswet zijn nog niet duidelijk. Als college volgen we de ontwikkelingen op de voet. We blijven inzetten op degelijk financieel beleid, waardoor we kunnen blijven investeren in de lokale samenleving.’

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *