Nunspeet: Stella Fietsen maakt fouten in berekening btw en lijdt verlies in 2022

Het in Nunspeet gevestigde Stella Fietsen heeft fouten gemaakt in de berekening en afdracht van btw. In 2022 leed de E-bikefabrikant €18,9 miljoen verlies. Dat meldt RTV Nunspeet op basis van berichtgeving door het Financieele Dagblad.

Het fietsenbedrijf werd 14 jaar geleden opgericht door Daan van Renselaar en Wilco van de Kamp. Stella fietsen speelde in op een opkomende markt en groeide daarom snel. Per 1 april 2023 trad Van Renselaar terug als CEO van het bedrijf en werd hij vervangen door Aldert de Boer, meldde nieuwsfiets.nu destijds.

Overname
Nieuwsfiets.nu schreef eind vorig jaar over nog een verandering in de top van het bedrijf. DM Equity Partners (DMEP), de investeringsmaatschappij van Ben Mandemakers, verhoogde zijn aandelen naar 100%. Daarmee werd Stella volledig overgenomen door Mandemakers.

Al snel komt de nieuwe eigenaar er achter dat Stella Fietsen fouten heeft gemaakt met de berekening en afdracht van btw. Het bedrijf moet nog €2,7 miljoen achterstallige omzetbelasting betalen, zo blijkt uit de voorlopige jaarcijfers, die het Financieele Dagblad in handen heeft.

Fouten btw-tarief
Voor de fietsensector geldt zowel het lage (9%) als hoge (21%) btw-tarief. Welke van de twee van toepassing is, hangt af van de aard van de diensten die zijn verricht. Bij de verkoop geldt in principe het hoge tarief, bij reparaties het lage. Maar er zijn uitzonderingen. Zo valt het rijklaar maken van een (elektrische) fiets onder het hoge tarief, legt het FD uit. Dit hoge en lage btw-tarief werd verkeerd toegepast door Stella, wat dus leidde tot een correctie, beschrijft de Quote.

Lastige tijden
“De e-bike fabrikant uit Nunspeet maakt al langer lastige tijden door met hoge voorraden en een verminderde consumentenvraag naar e-bikes,” beschrijft Nieuwsfiets. “Daarom zag Stella zich genoodzaakt om met serieuze prijsverlagingen en scherpe aanbiedingen de consument tot aanschaf te bewegen.” Om de kosten daarnaast te verlagen, voerde Stella de afgelopen jaar twee reorganisaties door. Hierbij kwamen ruim twintig fte’s te vervallen, vat het FD samen.

Verlies
“De voorlopige jaarrekening onderstreept dat Stella door een moeilijke periode gaat. Het verlies over 2022 komt uit op €18,9 miljoen, op een omzet van €133,2 miljoen. Opvallend is dat Stella, voor zo ver is na te gaan, voor het eerst in zijn bestaan een negatief eigen vermogen rapporteert,” schrijft het FD. De krant schrijft dat deze jaarstukken voorlopig zijn, en dus nog niet goedgekeurd. Volgens CEO De Boer heeft dit te maken met het aanstellen van een nieuwe accountant. Wanneer de stukken wel goedgekeurd worden is niet bekend.

Bronnen: RTV Nunspeet / Financieele Dagblad / nieuwsfiets.nu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *