Nunspeet verscherpt toezicht op permanente bewoning van recreatiewoningen

In het eerste kwartaal van 2024 zal de gemeente Nunspeet beginnen met een intensievere handhaving tegen het illegaal permanent bewonen van recreatiewoningen. Dit nieuwe initiatief komt voort uit het brede project genaamd “Vitale Vakantieparken,” dat een samenwerking is tussen elf Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland. Tegelijkertijd is er gekeken welke parken geschikt zijn voor het omvormen naar permanente bewoning.

Het permanent bewonen van recreatieverblijven is in strijd met het geldende bestemmingsplan en daarom niet toegestaan. Deze regelgeving geldt zowel voor verblijven op vakantieparken als voor solitaire recreatieverblijven, bijvoorbeeld in het buitengebied. De gemeente Nunspeet voert een actief handhavingsbeleid als het gaat om onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel.

Het college van Burgemeester en Wethouders kan een omgevingsvergunning verlenen voor het tijdelijk bewonen van een recreatieverblijf in de volgende gevallen:

-Ter overbrugging naar een (nieuwe) woning
-Voor het gebruik als pauzewoning.
-Als u op 31 oktober 2003 al in een recreatiewoning woonde en dit onafgebroken hebt voortgezet.

Daarnaast heeft de gemeente ook gekeken naar de parken waar bijvoorbeeld het merendeel al vast bewoond wordt om deze in zijn geheel om te vormen van recreatie naar vast wonen. Maar de parken die écht bedoeld zijn als recreatieparken, daar gaat strenger gehandhaafd worden. In een park waar veel mensen vast wonen is minder vakantiebeleving en dat komt niet ten goede aan de belevenis van de recreanten.

Handhaving

Indien geconstateerd wordt dat een recreatieverblijf onrechtmatig permanent wordt bewoond, zal het college van B&W overgaan tot handhaving tegen de bewoner(s) en/of de eigenaar van het recreatieverblijf. Het eerste stap is het uitnodigen van de bewoner voor een gesprek om de omstandigheden te bespreken.

Het beleid van de gemeente Nunspeet stelt dat hierna een last onder dwangsom wordt opgelegd, en dat betrokkenen vervolgens een half jaar de tijd krijgen om een legale woning te vinden. In gevallen waar de illegale bewoning al geruime tijd aanhoudt, kan een langere begunstigingstermijn worden toegepast. Als na het verstrijken van de termijn de bewoning nog steeds voortduurt, zal de verbeurde dwangsom geïnd worden.

Vóór de oplegging van een last onder dwangsom zal de bewoner eerst een voornemen tot deze maatregel ontvangen. Hierin staat de mogelijkheid om te reageren door middel van een zienswijze.

Aantrekkingskracht van vakantieparken

Het nieuwe handhavingsbeleid dat in 2024 van start gaat, benadrukt de vastberadenheid van de gemeente Nunspeet om de regels rondom recreatieverblijven strikt te handhaven en te zorgen voor een leefomgeving die voldoet aan de wettelijke eisen en de kwaliteit waar vakantiegangers naar verlangen. Dit initiatief is een belangrijke stap in de inspanningen van Vitale Vakantieparken om de aantrekkingskracht van vakantieparken in de regio te behouden, nu en in de toekomst.

Bron: RTV Nunspeet

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *