Omroep Gelderland: steeds meer meeuwen nestelen in Gelderland

Het typische geluid van meeuwen hoor je tegenwoordig niet alleen meer aan zee. Ook in Gelderland kun je meeuwen steeds vaker zien en horen, op verschillende plekken in steden en dorpen. Hoe komt het dat deze vogels steeds vaker nestelen in onze provincie?

In Nederland komen verschillende soorten meeuwen voor. Met name de zilvermeeuw en de Kleine Mantelmeeuw nestelen zich steeds vaker in het oosten van het land. Volgens Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek Nederland in Nijmegen hebben deze soorten de neiging om steeds meer op daken in het binnenland te broeden. “Het zijn koloniebroeders, dat wil zeggen dat ze in groepen bij elkaar broeden. Ze zijn redelijk geconcentreerd te vinden in bijvoorbeeld Nijmegen, Arnhem, Harderwijk en Lochem.”

Verjaagd

De vogels verruilen de kust voor het binnenland omdat ze verjaagd worden. Van Bruggen: “Deze meeuwen hebben hun oorsprong in de Europoort. Daar zijn ze verjaagd, om te voorkomen dat ze gaan broeden. Dan heeft een meeuw namelijk een beschermde status en mag je ze niet verstoren. Men rijdt daar de hele dag rond op karretjes.”

De vogels zijn niet alleen voor de mens op de vlucht, ook voor de vos. “Omdat vossen nog altijd niet op een trap kunnen klimmen, weten die meeuwen dat ze hoog op daken veilig zitten. Ze zien dat als een soort kunstmatige rots, stel ik me zo voor”, aldus Van Bruggen.

Kabaalmakers

Niet iedereen is er blij mee dat zeemeeuwen nu ook de Gelderse daken als broedplaats hebben uitgekozen. Ze maken immers nogal een kabaal. Van Bruggen: “Ik snap het wel. Als je ergens woont en je wilt slapen, dan kan ik me de ergernis best voorstellen.”

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *