Onderzoek Omroep Gelderland: status Gelderse busvervoer dramatisch

Het gaat slecht met het Gelderse busvervoer, er vallen veel meer ritten uit dan is toegestaan. De provincie deelde tonnen aan boetes uit aan vervoerder Hermes en een andere vervoerder EBS schaalt lijnen af om niet constant met uitval te maken te hebben. Het grote probleem: te weinig chauffeurs.

Dat blijkt uit documenten en opgevraagde cijfers in handen van Omroep Gelderland. Hermes kreeg twee torenhoge boetes voor de te hoge rituitval. In de regio Arnhem-Nijmegen viel 3,2 procent van de ritten uit en in de regio Veluwe Zuid reden 2,6 procent van de ritten niet. De norm is 0,5 procent. De provincie Gelderland legde Hermes die in de twee regio’s rijdt voor in totaal voor 480.000 euro aan boetes op.

Onder andere bij EBS op de Veluwe gaat het niet goed. In een uitgelekt document in handen van Omroep Flevoland en Omroep Gelderland doet EBS voorstellen om lijnen op te knippen of minder vaak te laten rijden. Dat doet het bedrijf op verzoek van de provincies. In de laatste drie maanden viel bij EBS 2,6 procent van de lijnen uit.

In de reeks met voorstellen die nu worden gedaan gaat het onder meer om de buslijn tussen Nunspeet en Harderwijk op zaterdag alleen nog te laten rijden na een reservering, het gaat om schrappen van eerste ritten (Apeldoorn – Zwolle) en het inkorten van ritten.

‘Verminderen van ritten is wel in de insteek’

EBS wil nu niet reageren omdat de voorstellen nog besproken moeten worden. “We gaan eerst met hen daarover in gesprek, naar aanleiding van die adviezen bouwen we een dienstregeling. Maar het verminderen van ritten is wel de insteek.”

De provincie schrijft dat de aanpassing een tijdelijke is. “Het streven is zo snel mogelijk, maar uiterlijk in december 2024 terug te keren naar de oorspronkelijk afgesproken dienstregeling.”

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *