Ook Putten geteisterd door eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt in vrijwel heel Nederland voor veel overlast. Minister Schouten maakte eerder bekend dat er één landelijk informatiecentrum komt voor de eikenprocessierups: Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Over de precieze invulling van het informatiecentrum wordt nog gesproken. De gemeente Putten doet er ondertussen alles aan om de overlast van de rupsenplaag tot een minimum te beperken.

De gemeente krijgt veel vragen over wat zij doet om de overlast van de eikenprocessierups aan banden te leggen. Wethouder Koekkoek: “Vanaf april heeft de gemeente de eikenbomen, waarvan bekend was dat er eitjes in de toppen waren gelegd, preventief behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. De bestrijding heeft de toename van de nesten echter niet kunnen tegenhouden.”

Sinds mei is een aannemer in opdracht van de gemeente bezig om nesten op belangrijke plekken te verwijderen met een speciale stofzuiger. Het weghalen hiervan is zeer arbeidsintensief. Plaatsen waar veel mensen komen, en kinderen in het bijzonder, worden eerst aangepakt. Koekkoek: “Omdat het er veel zijn, moeten we keuzes maken. Prioriteit geven wij daarom aan het verwijderen van nesten in de buurt van scholen, speel- en sportvelden en fiets- en voetpaden. We brengen rood-witte waarschuwingslinten aan bij speelplaatsen waar de eikenprocessierups is aangetroffen.” De gemeente heeft zo’n 6.000 eiken in beheer. Naar schatting heeft de gemeente tot nu toe ruim 5.000 nesten weggezogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *