Openbaar Ministerie vervolgt bedrijven achter Stint, o.a. in Nijkerk

Het Openbaar Ministerie vervolgt twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en verkoop van de Stint, een elektrische kar met vier wielen, die vooral worden gebruikt door kinderdagverblijven. Dat meldt Omroep Gelderland.

Het bedrijf Stint Urban Mobility heeft een productielocatie in Nijkerk. Het OM zegt niet welke twee bedrijven exact worden vervolgd. Ook twee leidinggevenden van de bedrijven worden vervolgd.

De bedrijven en verdachten worden verdacht van het in de markt brengen en verkopen van een schadelijk product, waarvan ze wisten dat het schadelijk was. Deze gebreken hebben ze volgens het OM ook verzwegen voor de afnemers en gebruikers.

Ernstig ongeluk

Met het vervoermiddel gebeurde in 2018 een ernstig ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Achteraf bleek dat de Stint onveilig was, stelt het OM. “Belangrijke elementen zijn dat het product niet voldeed aan de veiligheidseisen in machinerichtlijn, dat de Stint bij remmen niet snel genoeg stil stond en de werking van de accu’s verslechterde snel; daardoor kon het onbedoeld vertragen of stilvallen. Ook werd niet voldaan aan de EMC-richtlijn, dat ziet op eisen rond de elektromagnetische compatibiliteit, en was er geen noodstopvoorziening”, zo schrijft het OM.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *