Opnieuw overlast door boerenprotesten op en rond de Veluwe

Boeren hebben woensdagavond in verschillende peilingen kunnen zien dat de steun voor hun acties nog immer sterk is, en hebben donderdagochtend vroeg besloten opnieuw mest, hooibalen en ander afval op snelwegen te dumpen. Dat gebeurde onder andere langs de A28 bij Harderwijk. Daar gingen hooibalen in brand. Ook waren er acties op de A30 bij Ede. Vier veiligheidsregio’s in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland deden woensdagmiddag een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties.

De politie onderzoekt wie strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op snelwegen. Volgens RTV Oost is er op de A1 bij Ede ook een ongeluk gebeurd als gevolg van de boerenacties.

De Telegraaf citeert BBB-leider Caroline van der Plas. De politica roept boeren op te stoppen met acties die gevaar opleveren voor mens en omgeving, zoals het blokkeren van snelwegen of het in brand steken van hooibalen. Wel schrijft ze op Twitter de emoties van de boeren goed te snappen en “achter hun strijd” te staan, maar dan moeten de acties wel “binnen de wet zijn”.

Wie de boeren tegenwerkt tijdens hun protestacties kan daarop worden aangekeken, aangesproken en soms zelfs geïntimideerd. De eigenaar van een Gelders transportbedrijf dat woensdag rommel opruimde op de A28 ondervond dat woensdag aan den lijve, schrijft Omroep Gelderland. Hij reageert echter begripvol: “Het is echt nood voor de boer.”

Update:
In meerdere provincies zijn snelwegen deels afgesloten vanwege acties met afval en hooibalen. De A1 van Deventer naar Apeldoorn is volgens Rijkswaterstaat tot zeker in de loop van de middag dicht bij Voorst.

Op de oprit naar de A1 bij Barneveld lag vanmorgen mest en hooi. Ook bij een afrit van de A1 bij Kootwijk lagen gisteravond brandende hooibalen. Die waren donderdagochtend nog niet volledig verwijderd.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.