Pluimveebedrijven slepen NVWA voor de rechter

Zo’n 120 kippenboeren willen een schadevergoeding van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit. Ze vinden dat de NVWA fouten heeft gemaakt tijdens de fipronilcrisis, meldt Omroep Gelderland.

De boeren zijn vooral boos over het feit dat de NVWA al in november 2016 wist dat het bedrijf Chickfriend fipronil gebuikte, terwijl dat niet is toegestaan in kippenstallen. Veel bedrijven hebben daarna nog gebruik gemaakt van de diensten van Chickfriend, terwijl zij niet wisten dat er met fipronil gewerkt werd. Ze hadden gewaarschuwd willen worden. Eén van de advocaten van de boeren zegt hierover: ‘De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld.’ Ook nemen de boeren het de NVWA kwalijk dat de plaatsvervangend inspecteur-generaal in Nieuwsuur zei dat het beter was om geen eieren meer te eten. Dat was op 1 augustus 2017, toen inmiddels bekend was dat fipronil in eieren was aangetroffen. Belangenbehartiger LTO zegt dat de paniek, onrust en onduidelijkheid die is ontstaan door dit interview grote gevolgen heeft gehad. Ook hadden de pluimveehouders de kans willen hebben om de problemen zelf op te lossen.

LTO denkt dat het in totaal om zo’n 50 miljoen euro schade gaat voor deze 120 bedrijven. Het is niet uit te sluiten dat meer boeren zich aansluiten bij deze dagvaarding.

Gisteren meldde Veluwe FM dat de pluimveebedrijven ‘not amused’ zijn dat in België pluimveebedrijven wel een schadevergoeding krijgen en in ons land niet.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *