Poep blijkt essentieel bij speurtocht naar wolf op Veluwe

Na diverse zichtwaarnemingen op het noordelijke deel van de Veluwe is de laatste maanden intensief veldonderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een wolf. Vrijwilligers van het samenwerkingsverband houden kilometers aan zandpaden in de gaten op kenmerkende aanwijzingen dat een territoriale wolf aanwezig is; namelijk poep.

Door BIJ12 en WENR is bekend gemaakt dat twee nieuwe wolven zijn geïdentificeerd door DNA-onderzoek. Beiden hebben een behoorlijke wandeltocht door Nederland gemaakt. De mannelijke wolf is in zo’n zes weken van Friesland via de Flevopolder naar Vlaanderen gelopen. De vrouwelijke wolf heeft zich in mei langere tijd opgehouden in Midden-Drenthe, maar blijkt nu doorgetrokken te zijn naar de kop van de Veluwe.

De zoektocht naar sporen heeft vruchten afgeworpen. Verschillende potentiele wolvenkeutels zijn voor analyse naar het lab van WENR gestuurd. Aangetroffen keutels bleken van voldoende kwaliteit te zijn voor DNA-onderzoek en is nu bevestigd dat het om een wolf gaat. Hierdoor is duidelijk dat deze wolf de IJssel is overgestoken.

Het zoeken naar en vinden van wolvenkeutels is essentieel in wolvenonderzoek. Enerzijds kunnen wolven op individu gevolgd worden middels DNA-onderzoek. Anderzijds is de plek van de keutel ontzettend belangrijk. Territoriale wolven markeren namelijk het gebied door keutels vol in het zicht op zandpaden, het liefst zelfs kruisingen, te leggen. Dat is ook het geval geweest in de Noord-Veluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *