Politie in Zeewolde haalt norm van 15 minuten niet

Volgens Omroep Flevoland heeft de politie moeite om bij incidenten zoals ernstige ongelukken, schietpartijen of explosies binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. Het streven is om in 90 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig te zijn, maar vorig jaar werd dit in Flevoland slechts in ongeveer 81 procent van de gevallen gehaald. Dit percentage wordt in sommige gemeenten, waaronder Zeewolde, steeds lager. Sinds 2015 is het percentage van 90 procent in Flevoland niet meer behaald en landelijk ligt het gemiddelde op 84 procent.

Zeewolde scoort ondermaats
In Zeewolde, waar de politie in slechts 63 procent van de gevallen de norm haalde, blijkt de situatie zelfs iets erger dan op Urk, waar dit percentage op 66 procent ligt. Dit plaatst zowel Zeewolde als Urk bij de twintig slechtste gemeenten van Nederland wat betreft responstijden.

Oorzaken voor vertraagde responstijden
Volgens politiewoordvoerder Wim Hoonhout zijn er meerdere oorzaken voor de verminderde responstijd. Ten eerste is het aantal meldingen in Flevoland de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, van zo’n 6.700 meldingen in 2015 naar bijna 9.800 meldingen vorig jaar, waarbij de toename vooral in Almere plaatsvond. Daarnaast gebeurt een aanzienlijk aantal ongevallen op N-wegen in buitengebieden, waardoor de aanrijdtijd langer is. In Zeewolde, waar het aantal meldingen relatief laag is, heeft de langere aanrijdtijd in de buitengebieden extra invloed op het halen van de norm.

Geen reden voor grote bezorgdheid, wel meer focus op prioriteiten
Hoonhout maakt zich echter niet ernstig zorgen over de cijfers, hoewel hij erkent dat het niet ideaal is. De politie blijft zich inzetten om de norm te halen, maar tegelijkertijd is het niet altijd noodzakelijk om de 15 minuten precies te halen. Bij sommige meldingen kan de politie al vooraf actie ondernemen, bijvoorbeeld door via de meldkamer contact te leggen met de melder of een getuige om alvast eerste stappen te zetten.

Beperkingen in personeel en voertuigen
Een andere uitdaging is het beperkte aantal personeel en voertuigen, waardoor niet altijd direct op elke melding kan worden gereageerd. Hierdoor moeten keuzes worden gemaakt in welke melding als eerste wordt opgepakt. Desondanks blijft de politie zich inzetten om het probleem aan te pakken, onder andere door wijkagenten vaker in te zetten voor de zogenaamde ‘prio-1 meldingen’, zoals ernstige ongelukken en explosies, om de beschikbare middelen beter te verdelen.

112 blijft belangrijk
Ondanks het tekort aan personeel en het toenemende aantal meldingen benadrukt Hoonhout dat het belangrijk is om bij noodgevallen 112 te blijven bellen, zodat de politie snel en adequaat kan reageren.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *