Pool krijgt 2 jaar cel voor veroorzaken van dodelijk ongeval in Barneveld

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Polen tot een gevangenisstraf van 2 jaar voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Barneveld. Daarnaast mag hij vier jaar lang geen motorvoertuigen besturen, meldt omroep Gelderland.

De man reed op 29 juli 2023 onder invloed van alcohol op de Scherpenzeelseweg in Barneveld. Zijn rijbewijs was op dat moment ingevorderd. Hij reed ongeveer 100 kilometer per uur, op een weg waar 80 kilometer per uur was toegestaan. De man verloor de macht over het stuur en raakte in een slip. Hierdoor kwam hij op de verkeerde weghelft terecht en botste op een tegenligger. De vrouw in de tegemoetkomende auto is daarbij overleden.De man verklaart dat hij naar een winkel wilde rijden voordat deze zou sluiten. Dit terwijl hij bier en whisky had gedronken.

Nietsvermoedende tegenligger overleden
De rechtbank vindt bewezen dat de man schuldig is aan het dodelijke ongeval. Daarbij is de rechtbank van mening dat er geen sprake is van ‘de hoogste mate van schuld’, dit wordt ook wel roekeloosheid genoemd. Wel is de rechter van oordeel dat de man zeer onvoorzichtig reed.
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij door zijn gedrag de verkeersveiligheid ernstig in gevaar bracht. Zijn handelen leidde tot een ongeval, waardoor een nietsvermoedende tegenligger is overleden.

Celstraf en rij-ontzegging
De rechtbank vindt alleen een gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt ze een celstraf van twee jaar op. Maar dit is niet het enige. De rechtbank heeft besloten dat de man vier jaar lang geen motorvoertuigen mag besturen. Om zo de andere verkeersdeelnemers in ons land voor langere tijd te beschermen tegen het rijgedrag van de man. Daarbij hoopt de rechtbank dat de man begrijpt dat zijn rijgedrag buitengewoon onveilig was voor andere verkeersdeelnemers, aldus de regionale omroep.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *