Putten aan de slag met bestrijding eikenprocessierups

De gemeente Putten zet ook dit jaar in op de bestrijding en beheersing van de eikenprocessierups.

Bestrijding en beheersing

  • Monitoren van gemeentelijke eiken (ongeveer 6.000 stuks): controleren op larven en rupsen van de eikenprocessierups.
  • Wegzuigen van nesten: in gemeentelijke bomen vanaf mei tot en met augustus. Hierbij ligt de prioriteit bij speelplaatsen en woonwijken.
  • Biologisch bestrijden: het bespuiten met biologische middelen. Het gaat hier vooral om eikenbomen op doorgaande wegen.
  • Inzet natuurlijke vijanden: in 2020 zijn er bijna 600 nestkastjes opgehangen voor de kool- en pimpelmezen. Eind maart 2021 zijn ook kastjes opgehangen in de nieuwe wijk Rimpeler.
  • Biodiversiteit: in nieuwe ontwerpen van openbaar groen krijgt biodiversiteit van beplanting hoge prioriteit.
  • In de wijk Rimpeler worden bermen ingezaaid met een zaadmengsel voor bloemrijke bermen. De plantvakken worden aangeplant met vaste planten om zoveel mogelijk biodiversiteit te creëren.

Melding doen

Inwoners die (nesten van) de eikenprocessierups zien, kunnen dit doorgeven aan de Servicebalie van de gemeente Putten via telefoonnummer (0341) 359 611.

Goed om te weten

De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij gemeentelijke bomen. Dit gebeurt door het nevelen van aaltjes op de bomen. Inwoners die rupsen in hun tuin aantreffen, kunnen op eigen kosten contact opnemen met een boomverzorgingsbedrijf.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *