Putten bekrachtigt samen met partners het Regionaal Adaptatieplan

Regionaal Adaptatieplan in strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering
Ons klimaat verandert en dat is steeds vaker op te merken: ondergelopen straten, uitgedroogde natuurgebieden, oververhitte ouderen en drinkwatertekort in hete zomers. Klimaatverandering zorgt voor meer problemen door hevige regenbuien en langdurige hitte en droogte. Om beter voorbereid te zijn tegen deze veranderingen, werkt gemeente Putten sinds 2017 samen met het waterschap, 27 gemeenten, de provincies Utrecht en Gelderland en de GGD’en en Veiligheidsregio’s. Samen vormen ze de regio Vallei en Veluwe. De basis van deze samenwerking is een ondertekend Manifest waarin afspraken zijn gemaakt hoe er met de klimaatverandering om kan worden gegaan. Deze regionale samenwerking is uniek in Nederland.

Regionaal Adaptatieplan
In 2020 hebben de samenwerkende partijen een gezamenlijk plan opgesteld: het Regionaal Adaptatieplan (RAP). De komende jaren gaan ze samen aan de slag met klimaatadaptatie. Dit samen aanpakken is voor de deelnemende partijen belangrijk. Wateroverlast, hitte en droogte stopt namelijk niet bij de gemeentegrens. Dit alles komt samen in het RAP. Het RAP is laatst door het college van de gemeente Putten vastgesteld. Het is ter informatie aan de gemeenteraad aangeboden.

Regionale Klimaattop
Op 4 december 2020 is tijdens de (digitale) Regionale Klimaattop gesproken over de gezamenlijke aanpak. Onder het motto “Regionaal delen, lokaal doen” is het RAP bestuurlijk bekrachtigd. Het RAP biedt richting en handvatten om de regio en dus ook Putten klimaatbestendig(er) te maken. Meer informatie op www.klimaatvalleienveluwe.nl.

Operatie Steenbreek Putten
Wethouder Roelof Koekkoek is blij met de samenwerking: “We kunnen gebruik maken van de kennis en ervaringen van anderen. Maar we zullen het hier in Putten ook moeten laten zien. Klimaatadaptatie is niet alleen een taak van ons als gemeente. Ook inwoners en bedrijven kunnen iets doen aan wateroverlast, hitte en droogte. Door tegels en stenen in de tuin te vervangen door een plantje of een boompje, zakt regenwater de bodem in en wordt het koeler. Vanaf het voorjaar van 2021 willen we samen met onze inwoners hier actief mee aan de slag. Ons plan hiervoor, onder de naam Operatie Steenbreek, wordt begin volgend jaar besproken in de gemeenteraad. Als alles goed gaat, kunnen we vanaf het voorjaar 2021 echt beginnen.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *