Putten biedt stemmen met soundbox, braille en koptelefoon voor blinden en slechtzienden

De gemeente Putten plaatst een stemmachine voor inwoners met een visuele beperking. Zo kan ook deze groep zelfstandig een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen op woensdag 15 maart.

Sinds de terugkeer van het rode potlood is het voor blinden en slechtzienden onmogelijk om zelfstandig en zonder hulp hun stem uit te brengen.

In Putten is hieraan gedacht. Voor het eerst plaatst de gemeente een speciale stemmachine. De machine is voorzien van een soundbox, braille en koptelefoon. Het stemmen gaat met een mal die speciaal voor de gemeente is gemaakt. Op de mal staan de lijstnummers in braille en cijfers en naast de kandidaten gaatjes. Met een potlood kan de stemgerechtigde het rondje inkleuren.

Een uitkomst voor mensen met een visuele beperking. Sinds het fraudegevoelige elektrisch stemmen is gestopt en het ouderwetse rode potlood weer uit de la is gehaald, vinden blinden en slechtzienden stemmen lastig en blijven dan ook thuis. Een hokje aankruisen met potlood op een regulier stembiljet is voor hen geen optie. Daarnaast brengen ook zij het liefst hun stem uit zonder dat er iemand meekijkt en helpt bij het invullen.

Bron: dagblad de Stentor

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *