Putten doet mee aan Compostdag op 25 maart

Inwoners van de gemeente Putten kunnen zaterdag 25 maart tussen 09.00 en 12.30 uur gratis compost ophalen. Met deze actie bedankt de gemeente inwoners voor het inleveren van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFTe). Inwoners kunnen gratis 2 zakken compost ophalen bij het gemeentelijk opslagterrein, Ambachtstraat 7 in Putten (zolang de voorraad strekt).

Natuurlijke balans

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Goed voor milieu en portemonnee

Het hergebruik van GFTe heeft een positief effect op het milieu. Van het GFTe wordt compost en groene stroom gemaakt. Het compost legt CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. GFTe scheiden en composteren heeft nog een voordeel: het is doorgaans goedkoper dan het samen met het restafval te laten verwerken.

Samen nog meer uit compost halen

In 2022 werd in Putten 63 kilo GFTe per inwoner ingezameld aan huis. Dit kan nog veel meer worden, aldus de gemeente. Uit de sorteeranalyse van Putten blijkt dat nog bijna 22,8 kilo GFTe-afval per inwoner per jaar in het restafval zit. Dit is vooral biologisch afbreekbaar afval dat ontstaat in de keuken (ruim 20,9 kilo). Zo horen voedselresten, biologisch afbreekbare zakjes, kattenbakkorrels met milieukeur en koffiefilters bijvoorbeeld ook in de GFTe-zak.

Meer informatie

www.mijnafvalwijzer.nl

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *