Putten herdenkt op 2 oktober de slachtoffers van de razzia

Maandag 2 oktober 2023 herdenkt Putten de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in de gemeente heeft plaatsgevonden. De herdenking start om 19.00 uur bij monument De Vrouw van Putten aan de Dorpsstraat.

Nabestaanden en belangstellenden kunnen de herdenking ter plekke bijwonen of rechtstreeks volgen via internet: www.putten.nl/razziaherdenking.

Programma

Na een muzikale bijdrage van ’t Zuiderkoor en Fanfarecorps Excelsior, wordt twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van slachtoffers van de razzia. Daarna volgt de kranslegging, waarbij burgemeester Lambooij samen met zijn echtgenote een krans legt namens het gemeentebestuur. Andere instellingen en verenigingen volgen. Dit jaar leggen twee kinderen uit groep 8 van basisschool De Fontein een krans namens alle Puttense leerlingen. De overige leerlingen leggen een bloem. Na de kranslegging speelt het fanfarecorps twee coupletten van het Wilhelmus, waarbij het publiek stil blijft. Na afloop van de officiële plechtigheid hebben alle bezoekers de mogelijkheid om bloemen bij het monument te leggen.

Informatie voor bezoekers die slecht ter been zijn

Mensen die slecht ter been zijn melden zich bij de ingang tegenover De Vrouw van Putten. Zij kunnen plaatsnemen op de stoelen in de herdenkingshof. Ook is daar ruimte voor rolstoelen. Parkeren op vertoon van een gehandicaptenparkeerkaart kan in de Van Haersma de Withstraat (in te rijden vanaf de Papiermakerstraat).

Activiteiten na afloop

Na afloop van de herdenking is de gedachtenisruimte Oktober 44 (Dorpsstraat 127) tot 22.00 uur open voor publiek. Daarnaast organiseert Stichting Oktober 44 aansluitend op de herdenking een ontmoetingsmoment voor nabestaanden en belangstellenden in De Aker (Fontanusplein 2). Vooraf aanmelden is niet verplicht.

Achtergrond razziaherdenking

Begin oktober herdenkt Putten elk jaar de slachtoffers van de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 werd uitgevoerd door de Duitse bezetter. Bij de razzia werd een groot deel van de mannelijke beroepsbevolking afgevoerd naar diverse concentratiekampen. Hierbij kwamen 552 mensen om het leven. Dit jaar is dat 79 jaar geleden. De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Putten.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *