Puttenaren naar Duitsland voor herdenking Razzia

Een muziekkorps, zang, een Ierse band en lezingen. Niet het gezellige festival dat je op tientallen meters van massagraven met oorlogsslachtoffers verwacht. Maar in Ladelund gebeurde het zaterdag toch. Om bij de slachtoffers stil te staan, maar vooral om de bijzondere band tussen het Noord-Duitse dorp en Putten te vieren. “Erg mooi en indrukwekkend.”

Op het kerkhof in Ladelund liggen Puttense mannen, die in het dorp om het leven kwamen. De Puttenaren zijn op 1 oktober 1944 opgepakt tijdens de Puttense Razzia en moesten in Ladelund tankgrachten graven. De omstandigheden waren zo gruwelijk en zwaar, dat 110 mannen dat niet overleefden.

Maar van enig wrok van Puttenaren naar de Ladelunders, is nu geen sprake. Vanuit Putten gingen de eerste nabestaanden in 1950 al in Ladelund kijken. Er volgden meer bezoeken. De band tussen de twee dorpen is sterk, blijkt ook op het klankfestival. Het is een nieuwe manier van herdenken en ontmoeten, georganiseerd door stichting Samen Verder Putten en de inwoners van Ladelund. De tijd van alleen maar zwaarmoedige bijeenkomsten is voorbij, het moet ook leuk zijn, is de gedachte.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *