Puttense jongeren in open brief aan gemeente: “Minder tegenover elkaar staan, meer met elkaar doen”

Puttense jongeren hebben een open brief gestuurd aan de gemeente Putten. Een vaste ontmoetingsplek voor jongeren tot 18 jaar, meer activiteiten, niet zo moeilijk doen over keten en een vacaturebank voor weekend- en vakantiebaantjes. Dat zijn de meest in het oog springende ideeën die 35 Puttense jongeren, via de open brief, aan de gemeenteraad hebben aangeboden. De jongeren willen ook dat zij en de gemeente minder tegenover elkaar staan en meer mét elkaar doen. Burgemeester H.A. Lambooij ontving de brief uit handen van twee betrokken jongeren. “Deze brief gaat vandaag nog door naar de gemeenteraad. Ik houd jullie op de hoogte”, zo gaf de burgemeester aan.

De open brief van de Puttense jongeren komt voort uit een verzoek van de gemeenteraad om de jongeren meer te betrekken bij de 1,5 metersamenleving en hen om ideeën te vragen. Via een Zoomsessie, individuele gesprekken en straatinterviews hebben jongeren uit Putten de afgelopen weken gereageerd op het verzoek van de gemeenteraad.

Niet ‘op commando’
In de brief geven de jongeren aan dat zij het lastig vinden om ‘op commando’ met ideeën te komen. “Het helpt misschien als zoiets als dit vaker gedaan zou worden. Dus niet alleen bij een crisis zoals nu. Daarnaast hebben sommigen van ons het idee dat de gemeente toch niet met onze adviezen aan de slag gaat”, zo staat in de brief te lezen.

De jongeren kijken met weinig plezier terug op de ‘coronamaanden’. “Wat was het saai”, schrijven ze. “Geen evenementen, geen sport, niks doen met vrienden, geen Koningsdag en andere feesten. Alleen maar appen. De digitale lessen waren goed te volgen, maar de meeste jongeren vinden dat toch maar niks. Nu mag er gelukkig wel wat meer, maar het is lastig dat je alles moet plannen. Gewoon even met je vrienden en vriendinnen iets ondernemen is er niet bij. Dat is niet leuk”, zeggen de jongeren in de open brief.

Jongerencafé
Zoals aangegeven missen de jongeren tot 18 jaar een ontmoetingsplek in Putten. “Nu spreken wij veel thuis af, maar er is niet echt een plek waar je naartoe kan. Een jongerencafé zou misschien wel wat zijn. Ook missen wij evenementen in Putten, er is alleen een pleinfeest”. Ook betreuren ze het dat de sportactiviteiten nu alweer zijn stilgelegd. “Die waren net weer begonnen”. Een ander idee is om vraag- en aanbod van weekend- en vakantiebaantjes beter bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld via Instagram: “Je weet eigenlijk niet waar je moet zoeken als je een bijbaantje wilt”.

Op de fiets langs de keten
De jongeren vragen de college- en gemeenteraadsleden om zelf eens een kijkje te komen nemen in de keten. Bijvoorbeeld door middel van een fietstocht langs de keten. “Bij sommige keten gaat het best goed. De keten zijn voor ons een ‘huiskamer’, een plek waar wij elkaar ontmoeten. Wij zouden het goed vinden als de gemeente meer in gesprek gaat met de mensen van de keten. Nu zijn de jongeren uit de keten vooral erg boos. Praat met ons, niet over ons. Wij moeten minder tegen over elkaar staan en meer met elkaar doen”, aldus jongeren.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *