Rechter: NVWA handelde niet onrechtmatig bij bedrijf in Putten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft bij inspecties bij kippenslachterij 2 Sisters Storteboom in Putten niet onrechtmatig gehandeld, meldt Omroep Gelderland. De kippenslachterij spande een kort geding aan tegen de Staat, maar is door de rechter nu in het ongelijk gesteld.

Storteboom is een van de grootste kippenslachters van Nederland. Volgens Storteboom heeft het bedrijf afgelopen jaar bijna 1 miljoen euro schade geleden door oneerlijk toezicht van de voedselautoriteit. Het bedrijf beschuldigt de NVWA van ongelijke behandeling, omdat er volgens de kippenslachterij bij haar in vergelijking met andere slachterijen in extreme mate wordt gecontroleerd op vang- en laadschade.

Met als gevolg dat inmiddels tien pluimveehouders het contract met Storteboom hebben opgezegd. Dit omdat boetes voor vang- en laadschade voor rekening van de pluimveehouder komen. En als het risico op een boete groter is bij de ene slachterij, geven zij de voorkeur aan een slachterij waar minder kans is op een boete.

Bij vang- en laadschade controleert de voedselautoriteit de kippen in het kader van dierenwelzijn in de slachterij op onder andere gebroken vleugels en blauwe plekken. Heeft meer dan 2 procent van de kippen letsel opgelopen, dan volgt een boete van 1500 euro.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *