Regio Foodvalley roept nieuwe ministers op om netcongestie aan te pakken

Regio Foodvalley heeft een dringende brief gestuurd naar de nieuwe ministers van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) met een oproep tot actie vanwege de zeer beperkte netcapaciteit in de regio. “Nu al lopen woningbouw en het mkb tegen de grenzen van onze netcapaciteit aan. Zonder ingrijpen zal netcongestie zowel de ambitieuze woningbouwplannen als de economische groei en verduurzaming van bedrijven belemmeren.”, vertelt René Verhulst, voorzitter Regio Foodvalley.

In de brief vraagt de regio om erkenning van de complexe energieproblematiek. Concreet verzoekt zij de regering om ondersteuning in kennis en capaciteit voor het realiseren van het energiesysteem van de toekomst, om juridische en ruimtelijke kaders voor innovatieve oplossingen en een uitzondering voor netverzwaringsprojecten van stikstofcompensatieverplichtingen.

De regio benadrukt dat zonder snelle interventie de doelstelling om 40.000 nieuwe woningen te bouwen tegen 2040 niet haalbaar is. Daarnaast stagneert de economische ontwikkeling doordat bestaande bedrijven geen aansluitcapaciteit hebben voor uitbreiding en verduurzamingsprojecten, zoals zonnepanelen en elektrische voertuigen. En het voor nieuwe bedrijven is het überhaupt onzeker of ze wel kunnen worden aangesloten op het net.

Regio Foodvalley wijst de nieuwe ministers op de urgentie van de situatie en wil samen met hen werken aan duurzame oplossingen om zowel de energie- als de woningbouwdoelen te bereiken. “Wij nodigen de nieuwe ministers graag uit om met ons in gesprek te gaan over de uitdagingen en mogelijkheden in onze regio,” aldus René Verhulst.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *