Regiocampagne Noord-Veluwe vraagt aandacht voor ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling komt helaas vaker voor dan je denkt. 15 juni is de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Wereldwijd wordt er vandaag aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. De gemeente Harderwijk start vandaag de campagne Verborgen Leed om meer aandacht te vragen voor ouderenmishandeling en tips te geven wat je ertegen kunt doen. Het is een onderwerp waar een groot taboe op heerst én dat lastig in kaart te brengen is.

De komende maanden is er veel aandacht aan verschillende vormen van ouderenmishandeling, door middel van vier Verborgen Verhalen uit de praktijk. Van financiële uitbuiting tot ontspoorde mantelzorg. Wethouder Maarten Reckman kreeg het campagnemateriaal persoonlijk overhandigd door beleidsadviseur Zorg en Welzijn José den Heyer en verbindingsmakelaar Renée Siderius. Reckman: “Het is juist belangrijk dat er aandacht uitgaat naar hetgeen dat níet zicht- of bespreekbaar is. Het taboe doorbreken door er open, en zonder oordeel, met elkaar over te praten. In dit soort situaties zijn vaak alleen maar verliezers, want ook de veroorzaker handelt in veel gevallen vanuit onmacht of achterliggende problemen. Voor alle partijen is de stap om zelf aan de bel te trekken groot. Dus hoe meer mensen signalen weten te herkennen, des te groter de kans op een oplossing. Mooi dat we hier regionaal in optrekken, zodat het onderwerp letterlijk brede(re) zichtbaarheid krijgt.”

Verborgen Leed

Ongeveer 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Bijvoorbeeld schelden, hardnekkig vastpakken, verwaarlozing of financiële uitbuiting. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats en blijft het onbesproken. Daarom spreken we van verborgen leed. Luuk Mink, Specialist Veiligheid Huiselijk Geweld bij Veilig Thuis, Team Noord-Veluwe: “Dat gevallen van ouderenmishandeling vaak niet bekend zijn, maakt het extra schrijnend. Hulp- en zorgorganisaties hebben er slecht zicht op. Het is dus belangrijk dat het meer bespreekbaar wordt, maar ook dat betrokkenen weten wat ze kunnen doen of waar zij terecht kunnen. Dat geldt niet alleen voor betrokken ouderen, maar ook voor hun naasten, zorgprofessionals of mantelzorgers die ermee te maken hebben. Voor iedere groep is er binnen deze campagne een signaleringskaart opgesteld die helpt zorgwekkende situaties te (h)erkennen, maar ook verwijst naar lokale en landelijke steunpunten.”

Bekijk alle tips

Alle Verborgen Verhalen, tips en bijbehorende campagnemiddelen zijn te vinden via www.harderwijk.nl/verborgenleed.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *