Renovatie voormalige Mess op Kranenburg-Noord in Harderwijk een feit

Eind 2020 is de gemeente Harderwijk eigenaar geworden van het voormalige kazernecomplex Kranenburg-Noord. Op dit terrein bevindt zich onder meer de voormalige officiersmess. De staat van het gebouw is slecht. Er is groot bouwkundig onderhoud nodig om het pand, een gemeentelijk monument, te kunnen behouden en verhuren. Het college heeft in 2021 besloten tot voorbereidingen. Deze week heeft zij het ontwerp gekozen. Dit collegebesluit wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voorlopig ontwerp

HOH architecten uit Amsterdam heeft een voorlopig ontwerp opgesteld voor renovatie van de voormalige officiersmess. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Stichting Mess Harderwijk, dat de locatie gebruikt, en de gemeente Harderwijk als eigenaar. Uitgangspunt hierbij was het behoud en de versterking van de historische kenmerken van het gebouw.

Meerdere functies

Het ontwerp laat meerdere functies zien. Zo is er een ontmoetingsruimte, voor bijvoorbeeld dansavonden, lezingen, optredens etcetera, met een semi-professionele keuken. De zogenaamde generaalsbar blijft behouden. Verder zijn er een tentoonstellingsruimte, een werkruimte met flexplekken, vergaderruimten, atelierruimten en een werkplaats. Ook terrassen en een tuin dichtbij het gebouw maken onderdeel uit van de renovatie. De kosten voor de renovatie zijn ongeveer 3,1 miljoen euro, exclusief btw. Daarmee wordt het wel een gebouw met een belangrijke functie en plek in de verdere ontwikkeling van Kranenburg Noord.

Belangrijk voor de wijk

Door de uitbreiding van het pand en de gebruiksmogelijkheden, draagt het plan bij aan beleving én levendigheid van de wijk, zo stelt de gemeente Harderwijk. De voormalige mess wordt een plek om samen te komen. Daarom wil het college verder gaan dan alleen het noodzakelijke bouwkundig onderhoud.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *