Roep om actie rond gammele bussen RRReis op Noord-Veluwe

De Gelderse SP wil weten of de bussen op de Veluwe op korte termijn probleemloos gaan rijden. Zo niet, dan wil de partij dat er stappen worden gezet om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

Omroep Gelderland bracht afgelopen weekend naar buiten dat vervoerder EBS niet wist van de naar rechtstrekkende bussen toen het zich inschreef voor de klus. Die problemen zijn nog steeds niet opgelost, al komt het volgens EBS wel bij veel minder bussen voor. De bussen rijden op de Veluwe, in Overijssel en in Flevoland onder de naam RRReis.

“Wij maken ons zorgen en willen dat de problemen nu eens eindelijk worden opgelost”, zegt SP’er Ton Ammerlaan. “Buschauffeurs hebben recht op fatsoenlijk materieel waar ze geen klachten van krijgen.” De partij heeft vragen ingediend en heeft om opheldering gevraagd. De bussen haalden al eerder het nieuws door allerlei problemen.

Probleem voor chauffeurs

Het naar rechtstrekken is een probleem voor de chauffeurs. Die moeten namelijk steeds naar links tegensturen. Op lange termijn kunnen daardoor klachten ontstaan. Eerder bleek dat dit probleem bij de overname bij zeven op de tien bussen voorkwam.

EBS zegt dat het aantal bussen met de problemen ‘aanzienlijk is afgenomen’, maar dat het bedrijf van de bouwer van de bussen nog steeds aan het onderzoeken welke combinatie van banden en het wisselen daarvan het beste effect geeft.

‘Nog 13 jaar mee’

Volgens de SP moeten de bussen volgens de afspraken nog dertien jaar mee, “en de problemen zijn al een tijd bekend”. De partij wil weten of “houtje-touwtje” aanpassingen zoals het vervangen van banden kunnen helpen, of dat er nieuwe bussen aangeschaft moeten worden. Ook vraagt de partij om een onderzoek naar de gang van zaken rond de aanschaf en keuring van de bussen, “zodat lessen getrokken kunnen worden voor de toekomst”.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *