Romeinse soldaten hebben Ermelo niet één maar twee keer bezocht

Ermelo heeft er een tweede Romeins Marskamp bij. Dit blijkt uit de bijzondere vondst van twee bronzen gebruiksvoorwerpen en aardewerkscherven uit de Romeinse tijd. Deze zijn gevonden in het gebied in het bos aan de Oude Arnhemsekarweg. Het kamp is ongeveer 6 hectare groot. Het lijkt qua vorm op het Romeins Marskamp op de Ermelose Heide. Wanneer het precies is aangelegd moet nog duidelijk worden uit de analyse van het vondstmateriaal en de grondmonsters.

Studenten en vrijwilligers hebben veldonderzoek gedaan
De vondst werd gedaan tijdens een tweeweekse veldstage van derdejaars studenten archeologie uit Leiden. Zij werden begeleid door Wouter Verschoof-van der Vaart en Mark Driessen van de Universiteit Leiden. Wouter Verschoof-van der Vaart vermoedde al in 2017 dat de Romeinen op deze plek zijn geweest. Hij ontdekte toen een ruitvormige structuur die op grafheuvels, houtskoolmeilers en celtic fields kunnen duiden. De structuur deed denken aan een marskamp.

Begin 2018 is daar veldonderzoek naar gedaan. Helaas met onvoldoende resultaat. Toch liet het de onderzoekers niet los. In 2020 startte er een uitgebreider onderzoek. Samen met vrijwilligers uit Ermelo, Putten en Harderwijk hebben de studenten het gebied aan de Oude Arnhemsekarweg heel precies onderzocht. Met als resultaat de bijzondere vondst van de bronzen gebruiksvoorwerpen en aardewerkscherven.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Leids Universiteits Fonds (LUF).

Wat is een Romeins marskamp?
Tijdens een militaire expeditie van een aantal dagen bouwden de Romeinen een kamp. Zo konden zij één of meer dagen rusten en overnachten. Deze kampen zijn te herkennen aan een omheinde wal met een gracht. De Romeinen waren zwaar bepakt en konden in een mum van tijd een marskamp opbouwen.

Het eerder ontdekt Romeinse marskamp op de Ermelosche Heide is 9 hectare groot. Deze plek bood plaats aan ongeveer zes- tot achtduizend soldaten. Door de vondst van een tweede marskamp blijkt dat Ermelo een aantrekkelijke plek voor de Romeinen was. Ermelo lag dichtbij het water, had een glooiend landschap en lag op twee dagmarsen afstand van de Rijn. De Rijn symoliseerde toen de grens van het Romeinse Rijk.

Romeinenweekend in museum Het Pakhuis
In Museum Het Pakhuis kom je oog in oog te staan met de Romeinen. Dit weekend, 11, 12 en 13 september is het Romeinenweekend. De museumbezoeker krijgt de unieke kans om deel te nemen aan begeleide rondleidingen op vrijdag 11 september of aan een Romeinse mini-mars (speurtocht) op zaterdag 12 september en zo de opgravingslocatie te bezoeken. Aanmelden en meer informatie via http://www.hetpakhuisermelo.nl/

,

Geef een reactie