Ruim 44.000 banen erbij in Gelderland

In 2022 is het aantal banen in Gelderland fors gegroeid. Dit blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheid Enquête (PWE). Het afgelopen jaar kwamen er 44.300 nieuwe banen bij, dat is een groei van 4,2%. Vooral in de zorg, horeca en de dienstverlening nam het aantal banen toe. Alleen in 1988 en ‘89 zagen we een vergelijkbare hoge banengroei in Gelderland. 

Quote gedeputeerde Peter Kerris

Gedeputeerde Peter Kerris: ”Na de terugval in de Covid-periode zijn er weer heel veel banen bijgekomen. Maar in belangrijke sectoren als de zorg en de bouw komen we mensen tekort. Dat is zorgelijk. Met het Gelrepact kijken we samen de arbeidsmarktregio’s hoe we deze vacatures in kunnen vullen, onder andere door zij-instromers om te scholen voor een baan in de krapteberoepen.“  

Meeste banen in de zorg 

Provincie Gelderland doet jaarlijks onderzoek naar de werkgelegenheid in Gelderse gemeenten. In 2022 is het aantal banen in alle sectoren toegenomen. De zorg, horeca en zakelijke dienstverlening waren ieder goed voor meer dan 6.000 nieuwe banen. Verhoudingsgewijs springt de banengroei in de horeca er met 13% bovenuit. In de Covid-tijd gingen hier de meeste banen verloren. Met 202.000 banen is de zorg de grootste werkgever in Gelderland. De afgelopen 5 jaar is de zorg goed voor meer dan een kwart van de totale banengroei.   

Vrouwen en mannen 

Van de 1,1 miljoen banen in Gelderland wordt 55% ingevuld door mannen en 45% door vrouwen. Dit is niet wezenlijk veranderd in 2022. Van de werkende vrouwen is de helft werkzaam in de zorg, het onderwijs en de dienstverlening. In de gezondheidszorg is het aandeel vrouwen het hoogst (83%). In de transport en de industrie zijn vooral mannen werkzaam (20%). In de bouw wordt nog geen 8% van het aantal banen ingevuld door vrouwen (5.230 banen).  

Banengroei in alle regio’s 

In alle regio’s is het aantal banen gegroeid in 2022 met Rivierenland, FoodValley en de Groene metropoolregio als uitschieters met een groei van meer dan 4%. De Achterhoek telde een banengroei van 3,8%, Noord-Veluwe een groei van 3,6%. In de Stedendriehoek nam het aantal banen met 3,4% toe. 

Meer (eenmans) bedrijven

De groei van het aantal bedrijven blijft doorzetten. In april 2022 telde Gelderland 217.400 bedrijven in totaal, dit zijn er 13.620 meer dan in 2021. Deze groei kan het afgelopen jaar voor het grootste deel worden toegeschreven aan eenmansbedrijven (ZZP’ers). In 2022 waren 362.590 banen te vinden op bedrijventerreinen. Dat is goed voor 33,0% van de Gelderse werkgelegenheid. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *