Veel schade door storm in Ermelo, Harderwijk en Putten, geen letsel

De storm heeft ook in onze regio flink huisgehouden. Dat zorgde in zowel Ermelo, Harderwijk als Putten voor veel overlast een schade. Voor zover bekend was er geen sprake van letsel.

Ermelo: 
Verklaring burgemeester André Baars: “Veel bomen en takken sneuvelden en dat zorgde voor gevaarlijke situaties. Vijf doorgaande wegen moesten worden afgesloten en de bossen waren – en zijn nog steeds –  levensgevaarlijk. Helaas hebben veel mensen wel schade opgelopen aan bijvoorbeeld hun huis of auto. En dat geeft altijd weer zorgen. Ik wens iedereen die getroffen is door schade dan ook sterkte toe.  De brandweer, de medewerkers van het team wijkservice van de gemeente en extra ingehuurde aannemers hebben met man en macht gewerkt aan de vele meldingen van gevaarlijke situaties. En nog steeds zijn zij bezig. Petje af voor deze medewerkers! De komende dagen zullen nog volop in het teken staan van opruimwerkzaamheden. Voor nu is het ergste voorbij”.

Twitterbericht van de gemeente Ermelo donderdag:
“Door de storm die over Nederland raast zijn de bossen levensgevaarlijk. Blijf daar dus vandaan. Ook na de storm raden we af om het bos in te gaan. Loshangende takken kunnen dan nog uit de bomen vallen. Naar verwachting worden wegen afgesloten”.

De Drieërweg, de Leuvenumseweg, Sprielderweg en de Ericalaan werden afgesloten. Ook de Putterweg was korte tijd niet toegankelijk. Toen de brandweer daar een omgevallen boom wilde wegslepen braken om de brandweerlieden heen flinke takken af, waarop de werkzaamheden uit veiligheidsoverwegingen werden gestaakt. Een forse boom viel tijdens deze actie bovenop de nieuwe brandweerauto. Op verschillende plekken vielen bomen op auto’s. Zo viel er een boom op de dakpannenfabriek aan de Hamburgerweg.

Harderwijk:
In de Hortustuin kwam een grote tak van een meter of tien hoog uit de gingko biloba, een grofweg 250 jaar oude Japanse notenboom, naar beneden. De tak kwam terecht op het dak van de monumentale snijkamer. Bij het Stadsmuseum aan de Donkerstraat vielen dakpannen naar beneden. Dat gebeurde ook bij andere panden in de winkelstraat. De Donkerstraat werd enige tijd afgesloten. Op het Klooster waaide een boom om, die tussen de geparkeerde auto’s terecht kwam. In het Plantagepark viel een boom om en braken takken af. De N302 bij Harderwijk was in verband met de stormschade enige tijd dicht en dat zorgde voor lange files aan de Flevolandse kant van het randmeer. Verkeer richting de A28 werd bij Harderwijk omgeleid door de stad. De N302 werd afgesloten nadat een deel van het dak van evenementencentrum Harders Plaza door de storm losraakte. Uit veiligheidsoverwegingen werd de naastgelegen Dirk-supermarkt ontruimd.

Putten:
Aan de Tollenstraat waaide een boom naast een woonhuis om. Op de Nijkerkerstraat viel een boom op het fietspad. Aan de Kerkstraat waaide een plaat aan de voorgevel van de Wibra los. Omgevallen bomen en afgewaaide takken zorgden ook voor problemen op de Harderwijkerstraat, de Bosrand, de Beitelweg, de Garderenseweg en de de Drosteweg. Een omgevallen boom op de Huinerschoolweg zorgde ervoor dat vijf huishoudens zonder water kwamen te zitten.

De boom doorstond de storm niet en viel om. Daardoor ontstond een lekkage aan de waterleiding. Vanwege de dikke wortels van de stronk kon Vitens het lek nog niet reparen. Twee graafmachines zijn nu ter plaatse om de stronk te verwijderen.

Op de snelwegen was het een chaos door omgewaaide vrachtwagens. De NS legde al het treinverkeer stil.

Foto: omgevallen boom op de Tolweg in Putten. Fotocredits: Damian Ruitenga / 112persfotografie.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *