Speed-pedelec: veilig op de provinciale weg

Voor de speed-pedelec gelden sinds 2017 dezelfde regels als bromfietsers. Dat betekent dat deze snelle e-bike binnen de bebouwde kom op de rijbaan moet in plaats van het fietspad. In een aantal bebouwde kommen waar de provinciale weg doorheen gaat wil de provincie de snelle e-fietsers toch op het fietspad. Dit heeft te maken met de bestaande inrichting en gebruik van de weg.
De provincie Gelderland heeft langs 16 provinciale wegvakken een veiligheidsmaatregel genomen. Op deze wegvakken mag nu met de speedpedelec op het fietspad gefietst worden. Op de overige fietspaden is dit nog steeds verboden. Deze fietspaden zijn herkenbaar aan het onderbord Speed-pedelecs toegestaan. De provincie start binnenkort een onderzoek naar de veiligheid en het weggebruik onder de speed-pedelecers.
Speed-pedelecs rijden binnen de bebouwde kom vaak langzamer dan de toegestane 45 km/u. In een aantal gevallen past de provincie daarom de regels aan voor de positie van de speed-pedelec op de weg. In die bijzondere situaties mag de speed-pedelec ook op het fietspad.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Speed-pedelec: veilig op de provinciale weg”
  1. Goed plan.
    Maar wellicht dat landelijk de overige verkeersdeelnemers ook op de hoogte worden gebracht van dit ‘nieuwe’ vervoersmiddel middels een campagne.

    Regelmatig is er onbegrip aangezien men een ‘fietser ziet fietsen’ op de rijbaan.
    Dat er een kentekenplaat op zit word over het hoofd gezien. En onbegrip is een understatement.
    Tevens gaat de wetgever er van uit dat men altijd de beschikking heeft over accucapaciteit om de maximale snelheid uit de pedelec te halen. Over wind tegen nog maar zwijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *