Stembureaus Nijkerk zijn bij komende verkiezingen extra toegankelijk

De stembureaus in de gemeente Nijkerk zijn bij de komende verkiezingen op woensdag 15 maart extra toegankelijk, zo meldt de gemeente. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden en krijgen nieuwe bewegwijzeringsborden. 

De nieuwe bewegwijzering is beter leesbaar voor mensen met een visuele beperking. Ook komt de kandidatenlijst in gesproken vorm op de website van de gemeente. Voor mensen die extra begeleiding nodig hebben, staat op drie locaties een begeleider klaar. 

De laatste maatregel is speciaal bedoeld voor mensen die het moeilijk of spannend vinden om hun stem uit te brengen. “Op drie stembureaus is daarom gedurende een tijdsblok van twee uur iemand aanwezig die je wegwijs maakt. Als je het lastig vindt om hulp te vragen kun je bij de ingang een rode kaart pakken en dan loopt er iemand mee”, zegt Anja Smit van het team verkiezingen. 

De enige plek waar je geen hulp mag hebben is in het stemhokje zelf. Dit is wettelijk bepaald in de Kieswet. Hulp in het stemhokje mag alleen als je een lichamelijke beperking hebt waardoor je hulp nodig hebt. Om de drempel zo laag mogelijk te houden biedt de gemeente Nijkerk ook de mogelijkheid om vooraf het stembiljet rustig te komen bekijken.  

Stembureaus met een begeleider

  • Vrijgemaakt Gereformeerde kerk, Jan Steenhof 53, Nijkerk van 10.00 tot 12.00 uur;
  • De Voorpost, Nieuwe Kerkstraat 81, Nijkerkerveen van 13.00 tot 15.00 uur;
  • Woonzorgcentrum De Stoutenborgh, Sportweg 25, Hoevelaken van 16.00 tot 18.00 uur.
     
Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *