Tarieven voor (buurt)bus en trein RRReis blijven grofweg gelijk, tarief Haltetaxi stijgt fors

Dankzij een rijksbijdrage blijven de tarieven voor (buurt)bus en trein van RRReis ongeveer hetzelfde. Alleen het tarief van de Haltetaxi stijgt komend jaar fors.

Dat meldt de provincie Gelderland, die de tarieven samen met Overijssel en Flevoland de tarieven vaststelt en beheerder is van OV-bedrijf RRReis. Dit bedrijf neemt per 10 december de exploitatie van de Valleilijn over.

Door de bijdrage van het Rijk worden sommige abonnementen goedkoper of kun je in een groter gebied gebruiken. Omdat de rijkscompensatie niet geldt voor de haltetaxi stijgt dat tarief komend jaar met 11,5%.

De beperkte prijsstijgingen zijn het gevolg van een lobby van de provincies. Door de gestegen kosten van brandstof en personeel leek een prijsstijging voor het OV van 11,72% onvermijdelijk. De provincies klopten gezamenlijk aan bij het Rijk. En met succes. Dankzij een motie in de Tweede Kamer is de grote prijsstijging nu voorkomen.

Veranderingen abonnementen

Er zijn komend jaar ook een aantal veranderingen in de abonnementen. Zo geldt er per 10 december, als de Valleilijn, die tussen Amersfoort-Centraal en Ede-Wageningen rijdt, wordt overgenomen door RRReis gaan op dit traject ook de bus/trein abonnementen Altijd Voordeel Oost en Dal Voordeel Oost gelden.

De prijs van jaarabonnementen Altijd Voordeel Oost en Dal Voordeel Oost en RRReis Altijd Vrij jaar is 9 keer de prijs van een maandabonnement in plaats van 10 keer. Verder kunnen reizigers voortaan in de Arriva ‘Vlinder’ betalen met de ov-chipkaart.

Het abonnement Weekend Vrij Oost verdwijnt. Hiervoor is te weinig belangstelling.

Tarief haltetaxi RRReis stijgt

Haltetaxi RRReis valt niet onder het regionaal OV. De haltetaxi rijdt op plaatsen of momenten waar geen bus, buurtbus of trein rijdt. Het Rijk heeft hier geen extra geld voor toegezegd.

Het tarief moet daarom omhoog om de oplopende kosten te dekken met de hiervoor vastgestelde index van 11,5%. Het alternatief is dat de provincie het verschil zelf betaalt. Gedeputeerde Staten besloten dit niet te doen maar de kosten door te berekenen aan de reizigers. Voor reizigersorganisatie ROCOV was de forse tariefstijging een heel groot pijnpunt.

Bron: Omroep Gelderland / XoN

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *