Textielinzameling aan huis in Putten

Van maandag 12 tot en met woensdag 14 maart haalt de gemeente Putten zakken met textiel huis-aan-huis op. Textiel kan om 08.00 uur worden aangeboden op dezelfde dag waarop ook het PMD wordt ingezameld. Voor textiel kan een goed dichtgebonden doorzichtige zak worden gebruikt.

Wat mag er in de zakken?
Niet alleen draagbare kleding is welkom. Ook schoenen, kledingaccessoires en overig textiel zijn zeer gewild. Het ingeleverde textiel wordt gesorteerd op kwaliteit. Draagbaar textiel wordt opnieuw ter verkoop aangeboden (zowel lokaal als internationaal). Textiel dat niet opnieuw draagbaar is, wordt verwerkt in lappen of vervezelt. Hier worden nieuw garen of nieuwe producten van gemaakt.

Wat mag er niet in de zakken?
Kussen, dekbedden en matrassen kunnen niet worden verwerkt. Deze kunnen tegen betaling worden aangeboden op het afvalbrengstation.

Oude kleding biedt mensen kansen
Door het aanbieden van textiel krijgen mensen in Nederland een extra kans op werk. Zoals de inzameling als de sortering wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De mensen die de zakken inzamelen, worden begeleid door de gemeente Putten. De sortering vindt plaats in een lokaal sorteercentrum van Sympany in Harderwijk. Hier werken ook nog een ruim 20 mensen uit de regio met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij verdelen het textiel in diverse stromen (bijvoorbeeld jeans, jassen, t-shirts, knuffels of schoenen) en kwaliteiten (herdraagbaar of te verwerken tot nieuwe materialen).

Via Sympany worden in Afrika en India textielgerelateerde projecten opgezet. Vrouwen krijgen een vakopleiding tot naaister en een ondernemerschapstraining aangeboden. Dit vergroot hun kans een eigen onderneming te starten. Voor kinderen in India, waarvan de ouders in de textielindustrie werken, is het Step-Up programma ontwikkeld. Dit programma houdt de kinderen uit deze risicovolle productieomgeving. Daarnaast worden ze voorbereid op het reguliere basisonderwijs. Deze projecten zijn gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid.

Vergeten om textiel aan te bieden?
Dat is geen probleem. De gemeente heeft bij de supermarkten ook ondergrondse kledingcontainers van Sympany staan. Daar kunt u de zakken ook aanbieden. Deze worden, net als de zakken uit de huis-aan-huisinzameling, gesorteerd en verwerkt bij Sympany in Harderwijk.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *