Tweede geval van vogelgriep op legbedrijf in gemeente Barneveld

In de gemeente Barneveld is op een tweede pluimveebedrijf vogelgriep aangetroffen. Het gaat om een bedrijf in Voorthuizen. De pluimveehouder heeft circa 26.000 leghennen. Enkele dagen eerder werd al op een pluimveebedrijf in Barneveld vogelgriep geconstateerd. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit doet bij alle pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer rondom een besmet bedrijf extra onderzoek naar vogelgriep. Het bedrijf in Voorthuizen ligt niet in de straal van 3 kilometer van het eerder getroffen bedrijf in Barneveld. Het bedrijf in Voorthuizen wordt vandaag meteen geruimd. In de Gelderse Vallei zijn in totaal drie nieuwe gevallen van vogelgriep opgedoken. Het gaat, naast het bedrijf in Voorthuizen. ook om twee bedrijven in Lunteren. De minister onderzoekt of er extra maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding te voorkomen.

In Voorthuizen liggen geen bedrijven binnen 1 kilometer van de besmette pluimveehouderij. Er hoeven daarom geen andere bedrijven uit voorzorg te worden geruimd. Bij de eerdere besmetting in Barneveld was dat wel het geval. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een vervoersverbod ingesteld. In totaal geldt dit voor 232 bedrijven.

Reactie burgemeester Luteijn

Burgemeester Jan Luteijn: “Wij zijn geschrokken van het feit dat er opnieuw een prachtig pluimveebedrijf in onze gemeente is besmet met vogelgriep. We hoopten dat er niet meer bedrijven bij zouden komen. Er zijn al zoveel ondernemers hard geraakt; zowel door de ruimingen, als door het vervoersverbod dat is ingesteld. Hoe triest is het, dat er nu ook in de kern Voorthuizen een boer is, die zijn kippen ziek heeft zien worden en geruimd ziet worden. Als college van burgemeester en wethouders leven wij erg mee met onze ondernemers in de pluimveesector, die het zwaar te verduren hebben.”

Maatregelen voor houders van hobbyvogels

Voor mensen die kippen of andere vogels als hobby houden, geldt dat zij hun pluimvee (kippen), watervogels en loopvogels verplicht moeten afschermen. Zij moeten voorkomen dat hun dieren in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de vogels te houden in een dichte volière of dicht hok.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *