Uitspraak hoger beroep in zaak ‘Ermelose chaletmoord’

Dinsdagmiddag is in de zaak rond de Ermelose chaletmoord een uitspraak gedaan in de zaak tegen hoofdverdachte Janet S. Janet S. uit Kampen is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs voor het ombrengen van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Er was twintig jaar en tbs geëist. Door de rechtbank werd zij eerder veroordeeld tot twintig jaar cel, zonder tbs. Het Gerechtshof gaat er vanuit dat Janet wel een stoornis móet hebben, omdat ze binnen vijf jaar na het plegen van een vorig levensdelict opnieuw een dergelijk feit heeft begaan. Toen is wel een rapport opgesteld, waaruit bleek dat ze een persoonlijkheidsstoornis had. “Tbs met dwangverpleging is daardoor geboden.”

Het Gerechtshof komt daarmee tegemoet aan het Openbaar Ministerie, die eerder zei “dat deze vrouw niet meer zonder behandeling de straat op mag.” Nabestaanden van het slachtoffer zijn ondanks de lagere gevangenisstraf tevreden over het tbs-gedeelte in de straf. Een van de drie mede-verdachten, Youri, heeft twee jaar cel gekregen. Omdat hij al een poos heeft vastgezeten, moet hij nog maar een half jaar de cel in. Zijn advocaat heeft aangegeven het daar niet bij te laten en cassatie in te stellen. De andere twee verdachten hoeven de cel niet meer in. Ze kregen werkstraffen van 240 uur.

Het levenloze lichaam van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf werd in maart 2014 aangetroffen in een brandend chalet in Ermelo. Hij bleek op beestachtige wijze om het leven gebracht. Zijn lichaam vertoonde meer dan veertig hak- en steekwonden, toegebracht met een mes en een bijl. Al snel werd Janet S. uit Kampen opgepakt. Zij woonde tijdelijk in het chalet. Janet en de zakenman hadden elkaar leren kennen via een website waar seksafspraakjes gemaakt kunnen worden. Die avond in maart is de zakenman in het chalet geweest. Janet heeft tientallen minuten op hem ingestoken met een mes en geslagen met een bijl. Dat is gezien door een vriend van haar, Youri B. uit Bergen op Zoom. Hij was die avond ook bij het chalet en heeft Janet geholpen om de sporen te wissen.

Doodslag
Volgens het OM was er sprake van voorbedachte raad, omdat Janet al dagen naar de daad had toegewerkt. Ze belde geregeld naar het slachtoffer, anoniem en met een prepaidnummer. “Dat doe je alleen als je wilt dat niemand achteraf weet wie er gebeld heeft”, zegt een woordvoerder van het OM. De doordrukstrip van de prepaidkaart werd in haar auto gevonden en de gebruikte telefoon in haar zak.

Volgens het OM is er een ander voorbeeld waaruit opzet blijkt. “Ze zou tegen een getuige hebben gezegd, ‘We gaan een zakenman naar het huisje lokken, zijn pincode ontfutselen en hem daarna afmaken’.” Maar de voorbedachte raad is volgens het Gerechtshof niet bewezen en heeft Janet daardoor veroordeeld voor doodslag en niet moord.

Een derde speler in het horrorscenario is Joyce N., eveneens uit Kampen. Zij was al lang vriendinnen met Janet en heeft ook geholpen met het wissen van sporen, door het chalet in brand te steken. Ook heeft ze in het voortraject geholpen met het afpersen van Kuijf.

De vierde persoon die is veroordeeld in deze chaletmoordzaak is de broer van Janet, Danny. Hij heeft volgens de rechtbank de brandstof geleverd voor de brand in het chalet.

Janet heeft zelf altijd ontkend dat ze de zakenman heeft vermoord. Zij zegt dat Youri degene is geweest die Ton Kuijf om het leven heeft gebracht, terwijl zij op weg was naar Bergen op Zoom om geld te halen. Het is het tweede levensdelict waarvoor Janet S. is veroordeeld. Ruim vijftien jaar geleden bracht ze samen met een vriendin een Algerijn om het leven in Den Haag. Toen was ze nog net minderjarig.

Janet S. heeft bij monde van haar advocaat laten weten in cassatie te gaan.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *