Update boerenprotest woensdag in Stroe

Na de goedkeuring van de gemeente Barneveld maakt onze regio zich op voor wellicht het grootste boerenprotest ooit op de Veluwe. Het protest gaat plaatsvinden op het terrein van Gert Jan Brouwer in Stroe. Er komen mogelijk zo’n 30.000 boeren op de demonstratie af.

De ANWB waarschuwt voor een chaos op de snelwegen A1, A30 en A12 en adviseert om woensdag niet de weg op te gaan als dat niet per definitie hoeft.

De boeren, die vrezen voor hun toekomst, komen naar Stroe om actie te voeren tegen de kabinetsplannen om de uitstoot van schadelijk stikstof drastisch te beperken. Die plannen hebben grote gevolgen voor boeren.

Hoewel burgemeester Jan Luteijn van Barneveld goedkeuring heeft gegeven voor het protest, spreekt hij wel zijn zorgen uit over de impact van de toeloop naar de gemeente. Luteijn noemt de lokale infrastructuur beperkt en noemt de kans reëel dat een groot gebied vast komt te staan.

Boeren op de Waddeneilanden gingen maandag al met hun trekkers op pad. Daarmee rijden ze alvast naar de Flevopolder, om woensdag vanuit daar richting Stroe te rijden. Ook vanuit Zeeland zouden trekkers alvast een eind onderweg zijn geparkeerd. Boeren op de Noord-Veluwe gaan woensdag op weg naar het protest in Stroe eerst langs alle gemeentehuizen in de regio. Dat meldt LTO Noord.

Het Aeres MBO in Barneveld laat woensdag alle lessen en examens vervallen in verband met de boerenprotesten.

De gemeente Barneveld haalt woensdag niet overal de vuilcontainers op.

Bij de demonstratie wordt onder meer gesproken door Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), burgemeester René Verhulst van Ede (CDA) en Zeeuws Statenlid Bertie Steur, die ook bekend is als ‘boerin Bertie’, voormalig deelnemer van Boer Zoekt Vrouw. Ook Henk Bleker en Roelof Bisschop (SGP) spreken, en de Drentse band Mooi Wark treedt op. Bleker was namens het CDA staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Basisschool De Bron blijft woensdag dicht, omdat veel kinderen met de fiets naar school moeten, en het is de vraag of dat veilig is met alle trekkers. Verder zal een deel van de kinderen en de medewerkers waarschijnlijk de school überhaupt niet kunnen bereiken, zo verklaart de school hun keuze.

Zeven boerenorganisaties willen dat het kabinet juridische stikstofspecialisten levert, die samen met de boeren gaan werken aan een oplossing voor de stikstofcrisis.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *