Van Delft Biscuits Harderwijk: pepernoot wordt flink duurder

Waarschijnlijk moet je er nog niet aan denken, maar in pepernotenfabriek Van Delft Biscuits in Harderwijk draaien de machines alweer overuren. De grondstoffen voor die sinterklaassnack zijn flink gestegen. Het resultaat is dat de pepernoot flink duurder zal worden.

Directeur-eigenaar Oscar de Lange ziet het met lede ogen aan. Van Delft Biscuits in Harderwijk is verantwoordelijk voor ongeveer 5,5 miljard pepernoten per jaar, dat is driekwart van de Nederlandse markt, schrijft NOS. Het bedrijf produceert voor haar eigen winkels, maar ook voor grotere ketens als Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en HEMA.

Peperdure grondstoffen

“De prijs van suiker is meer dan verdubbeld. Tarwe is meer dan verdubbeld. En dan hebben we het nog niet eens over chocolade. Als het zo doorgaat is dat ook een verdubbeling.”

Die stijgende prijzen van grondstoffen zullen voor een fors deel bij de klant terechtkomen: “Wij gaan daar natuurlijk niet over, maar ik vermoed dat de pepernoten dit jaar zo’n 20 procent duurder worden voor de consument”, zegt De Lange. Dat betekent dat een zak van een kilo – pepernoten met chocola bijvoorbeeld – de grens van 5 euro nadert of er zelfs overheen gaat.

Meer dan 5 euro

“Dat is misschien een probleem, ik weet het niet. Mensen kopen doorgaans twee of drie keer per jaar een kilozak chocoladekruidnoten voor het huishouden.” Eerder dit jaar – met Pasen – lieten mensen zich niet tegenhouden door de flink gestegen prijs van een zakje paaseitjes. “Consumenten gaan er niet minder van kopen, ondanks 5,49 euro voor een zak. Pasen en Sinterklaas zijn één keer per jaar, hè? Er zit veel gevoel en emotie bij. Men ziet gewoon dat kruidnoten worden geassocieerd met gezelligheid en een nostalgisch, warm gevoel losmaken. Zo’n zak willen de mensen gewoon in huis hebben.”

Wel ziet De Lange een trend naar kleinere verpakkingen. “Hoe hoger de prijs wordt, hoe meer mensen geneigd zijn kleinere zakken te kopen. Dat is in principe duurder, maar het lijkt goedkoper.”

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *