Veluwe Duurzaam stopt als duurzaamheidsloket voor inwoners Noord-Veluwe

Inwoners van de Noord-Veluwse gemeenten kunnen vanaf 1 maart dit jaar niet meer terecht bij duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. De gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem gaan dan verder met een andere partij. Dat was de uitkomst van de aanbestedingsprocedure die de gemeenten eind vorig jaar waren gestart. Veluwe Duurzaam is met haar 14 jaar één van de oudste duurzaamheidsloketten van Nederland.

Veluwe Duurzaam organiseerde – in samenwerking met de gemeenten – de afgelopen jaren verschillende markten, workshops en adviesgesprekken. Ook konden inwoners met hun vragen dagelijks terecht bij de helpdesk. Alleen al in de afgelopen vier jaar zijn meer dan 30.000 inwoners op weg geholpen.

Duurzaamheid verbindt

Gerard en Eva Petra Simon, de drijvende krachten achter Veluwe Duurzaam, kijken terug op waardevolle jaren. “Iedereen kan weer een andere motivatie hebben om ‘iets’ met duurzaamheid te doen. De één wil graag kosten besparen, een ander doet het voor de generatie na ons en weer een ander vindt een gezonde levensstijl belangrijk. Wat je motivatie ook is: als je het samen doet, kunnen er mooie dingen ontstaan. We hebben gezien dat duurzaamheid verbindt. En juist het leggen van die verbindingen tussen gemeenten, inwoners en bedrijven is altijd onze passie geweest”, zegt Eva Petra Simon.

Veel mensen op weg geholpen

Gerard en Eva Petra zijn 14 jaar geleden gestart met het bedenken en uitvoeren van een duurzaamheidsbeurs voor de Bedrijvenkring Elburg. De gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek haakten daarbij aan. Later zijn daar ook de vier andere gemeenten bijgekomen en zo is Veluwe Duurzaam het duurzaamheidsloket voor de Noord-Veluwe geworden. “We hebben al die jaren ontzettend leuk samengewerkt met de gemeenten, bedrijven en inwoners. In 2020 wisten we voor de gemeenten een grote subsidie binnen te halen voor de regio Noord-Veluwe. Alles wat we in de jaren daarvoor hadden bedacht, kon nu in het kwadraat worden uitgevoerd. Duizenden mensen zijn daardoor op weg geholpen met het verduurzamen van hun woning of tuin”, zegt Eva Petra.

Energiearmoede aanpakken

Veluwe Duurzaam blijft de komende tijd nog wel actief voor de Noord-Veluwse gemeenten. Het gaat dan bijvoorbeeld om procesbegeleiding bij het verduurzamen van wijken en projecten rondom het thema energiearmoede. Eva Petra: “Veluwe Duurzaam gaat in een andere vorm verder: samen met de gemeenten zetten we ons actief in om de energiearmoede in de regio aan te pakken. De hoge energieprijzen raken ons allemaal. We willen graag met de Veluwenaren meedenken hoe we met kleine aanpassingen de energierekening naar beneden kunnen krijgen. En wie weet welke projecten er nog meer volgen.”

Platform Duurzaam Nederland

De medewerkers van Veluwe Duurzaam gaan ook in andere gemeenten en regio’s aan de slag met duurzaamheidsprojecten. Ze doen dit onder de vlag ‘Platform Duurzaam Nederland’.

Vanaf 1 februari 2023 maken de gemeenten bekend wie het nieuwe duurzaamheidsloket van de Noord-Veluwe wordt. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *