Vier mannen uit Garderen, Uddel en Ermelo voor de rechter na aangestoken brand in woning

Vier jongemannen uit Garderen, Uddel en Ermelo hebben zich voor de rechter moeten verantwoorden. Op 1 december 2023 kwamen meerdere brandweerkorpsen in actie voor een woningbrand aan de Garderenseweg in Koudhoorn, in de gemeente Putten. In de eerste bluswagen zat een 26-jarige man uit Garderen. Hij vierde in de uren daarvoor een feestje met vrienden. De twintiger was net geslaagd voor zijn examen bij de vrijwillige brandweer en dus officieel brandweerman.

Onder het genot van een biertje zouden de mannen die dag hebben geconcludeerd dat een uitruk op zijn eerste avond als brandweerman mooi zou zijn. Een paar uur later slaan de vlammen uit het dak van een leegstaande woning. Twee van de vier vrienden hebben dat op hun geweten, vertelden ze dinsdag in de rechtbank. De ex-brandweerman verstrekte zijn vrienden op de bewuste avond twee kannetjes. Eentje met diesel en eentje met benzine, en er werd getankt met de auto van de ex-brandweerman. Eén minuut voordat de piepers afgingen, zag een collega-brandweerman dat één van de jongens al naar de kazerne reed. De ex-brandweerman bleek als eerste bij de kazerne te zijn en zat in de eerste brandweerwagen op weg naar de brand.

Het OM vindt dat alle mannen schuldig zijn aan brandstichting. Twee van hen hebben weliswaar de brand daadwerkelijk aangestoken, maar de voorbereidingen en het idee zijn samen ontstaan. De advocaten van de vier vrienden pleiten voor vrijspraak. Zo zou de ex-brandweerman geen weet hebben gehad van de plannen, en wijst een andere advocaat op het feit dat de groep nooit de intentie had om iemand wat aan te doen of een gevaarlijke situatie te veroorzaken. De eigenaren van het huis willen 402.000 euro hebben van de jongemannen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *