Vlinderstichting: onschadelijke rupsen op Veluwe vallen dood uit de boom na bestrijding

Veel onschadelijke rupsen zijn op de Veluwe dood uit de bomen gevallen, nadat eiken daar waren bespoten tegen de eikenprocessierups. Ook op veel andere plekken worden allerlei voor de natuur belangrijke rupsensoorten getroffen door de jeukrupsbestrijding. Dat meldt Omroep Gelderland.  De Vlinderstichting in Wageningen roept minister Carola Schouten van Natuur op om de bestrijding van de eikenprocessierups landelijk te gaan coördineren, aangezien de insecten in Nederland er toch al slecht aan toe zijn. ‘Gemeenten zitten in hetzelfde schuitje maar ze maken allemaal hun eigen afweging’, constateert Kars Veling van de Vlinderstichting.

Hij noemt onder meer de onschuldige wintervlinder en de eikenpage als slachtoffers van de bestrijdingsdrang. Bespuiten van eiken leidt ook tot minder voedsel voor vogels.

De eikenprocessierups zorgde vorige zomer voor veel overlast. De brandharen van de rups zorgen voor jeuk en kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom is dit voorjaar veel werk gemaakt van preventieve bestrijding van het dier, zodat de rupsen worden gedood voordat ze brandharen krijgen.

Sommige middelen erger dan de kwaal, zegt Vlinderstichting
Volgens de Vlinderstichting zijn sommige bestrijdingsmethoden erger dan de kwaal. De organisatie noemt lijmbanden op bomen, waar vogels en vleermuizen aan vast blijven kleven. Ook veelgebruikte bacteriepreparaten deugen niet, aldus de stichting.

 

Zie ook:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *