Vogelgriep lijkt minder om zich heen te slaan, maar minister maakt zich nog altijd zorgen

Landbouwminister Piet Adema is ondanks het vooralsnog lage aantal vogelgriepbesmettingen bij bedrijven, niet gerust op de huidige situatie. Volgens hem blijven de risico’s op verspreiding van de zeer besmettelijke vogelgriep de komende maanden overeind staan. In de Gelderse Vallei bevinden zich zo’n driehonderd pluimveebedrijven, waar al sinds oktober 2021 een ophokplicht geldt, meldt Omroep Gelderland.

De minister schrijft over zijn zorgen aan de Tweede Kamer. De laatste weken brak vogelgriep (maar) vier keer uit op een pluimveebedrijf. In Gelderland was dat in Loo, waar op 17 januari 60.000 kippen werden geruimd, en in Nijkerk op 26 januari. Daar werden 10.000 eenden geruimd.

Dat er minder vogelgriep op bedrijven plaatsvindt, komt omdat het aantal besmette wilde vogels lager lijkt. Toch doet dit volgens Adema niks af aan de risico’s. Een deskundigengroep, die de minister adviseert, ‘ziet in de huidige situatie geen aanleiding om de risicoinschatting van een besmetting van een pluimveebedrijf aan te passen’, staat in de Kamerbrief. Dat betekent dus dat de ophokplicht voorlopig blijft.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *